Prima pagină » Știri externe » Dispute pe marginea sistemului de cote obligatorii pentru relocarea refugiaților

Dispute pe marginea sistemului de cote obligatorii pentru relocarea refugiaților

Dispute pe marginea sistemului de cote obligatorii pentru relocarea refugiaților
Un oficial al Curții Europene de Justiție a afirmat, ieri, că impunerea cotelor obligatorii statelor membre ale UE privind oferirea azilului refugiaților este legală, contestând cererea Ungariei și Slovaciei privind eliminarea cotelor obligatorii, potrivit Euronews.

Susținând sistemul de repartizare al refugiaților bazat pe sistemul de cote, oficialul Curții Europene de Justiție a cerut instanței să respingă cererea semnată de Slovacia și Ungaria, care contestă decizia cotelor obligatorii.

Sistemul cotelor obligatorii a fost conceput în 2015 pentru a reduce presiunile asupra Italiei și Grecia, care se confruntau direct cu fluxurile de imigranți. Majoritatea statelor membre ale UE au acceptat acest sistem, în opoziție aflându-se Guvernele de la Bratislava și Budapeste, susținute de Polonia și Cehia. Guvernele cu orientări naționaliste și eurosceptice ale Slovaciei și Ungariei au refuzat, până în acest moment, să primească refugiați pe baza acestui sistem de relocare.

Yves Bot, Avocatul General al Curții Europene de Justiție, a respins majoritatea argumentelor prezentate de avocații Slovaciei și Ungariei, declarând că decizia UE privind relocarea imigranților este legală și adecvată.

„Decizia atacată de Ungaria și Slovacia ajută la atenuarea presiunilor considerabile asupra sistemelor de azil din Italia și Grecia, survenite în urma crizei migranților din 2015. Astfel, decizia este adecvată pentru atingerea obiectivului stabilit”, a declarat Yves Bot.

O decizie finală va fi dată de Curtea Europeană de Justiție până la sfârșitul anului 2017.

În plus, Comisia Europeană va iniția proceduri legale împotriva Poloniei, Cehiei și Ungariei pe această temă. Dimitris Avramopoulos, comisarul European pentru Migrație, a declarat, ieri, că statele care se opun cotelor obligatorii vor fi chemate în fața Curții Europene de Justiție și, ulterior, amendate, informează France 24.

Avramopoulos a lăudat Finlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta și Suedia pentru numărul mare de relocări în rândul migranților.

„Relocarea funcționează dacă există dorință politică. Începem să vedem solidaritatea potrivită, majoritatea statelor europene fac eforturi enorme, în adevăratul spirit european. Dar Italia are nevoie în continuare de susținerea noastră. În același timp, regret că unele state membre continuă să nu dea dovadă de solidaritate și ignoră apelurile noastre repetate de a participa la acest efort comun”, a declarat comisarul european pentru Migrație.

Autor

Citește și