Prezența distrugătorului USS Donald Cook în Marea Neagră reafirmă angajamentul Statelor Unite în vederea consolidării parteneriatelor și capacităților operaționale comune între SUA, NATO și partenerii regionali, se arată în comunicat.
„Prezența (distrugătorului USS) Donald Cook în Marea Neagră are ca scop să ofere asigurări și în același timp să demonstreze angajamentul nostru de a coopera îndeaproape cu aliații NATO în vederea consolidării securității maritime”, a declarat comandantul navei, comandorul Charles Hampton.
Forțele navale americane trimit în mod regulat nave în Marea Neagră, în conformitate cu legislația internațională și cu Tratatul de la Montreux.
USS Donald Cook s-a mai aflat anul acesta în Marea Neagră, în perioada 10-24 aprilie, când a efectuat o vizită în portul Constanța.
Un avion de vânătoare rus a zburat atunci la joasă altitudine, în mod repetat, deasupra distrugătorului american Donald Cook, Pentagonul condamnând acțiunea „provocatoare și neprofesionistă” a Rusiei.
Ankara a semnalat la 13 aprilie prezența unui avion rus de recunoaștere în Marea Neagră, în apropierea spațiului aerian al României, Bulgariei și Turciei. Potrivit Statului Major al armatei turce, un avion militar rus de tip Iliușin IL-20 (Coot-A, conform terminologiei NATO) a fost observat în spațiul internațional, în largul coastelor României, Bulgariei și Turciei. „Apropiindu-se dinspre România, un avion rus de tip Iliușin IL-20 a zburat 30-40 de kilometri paralel cu coastele Turciei, în spațiul aerian internațional”, a precizat Statul major al armatei turce. Forțele aeriene turce au trimis patru avioane de vânătoare de tip F-16, de la bazele aeriene Bandirma și Merzifon.