Distrugerea patrimoniului cultural, incriminată, în premieră, de Curtea Penală Internațională
Primul caz deschis de CPI pentru acuzația de distrugere a patrimoniului cultural, a ajuns în fața instanței în urma unui demers făcut de UNESCO. Astfel, directorul general al UNESCO, Irina Bokova a trimis o scrisoare procurorului general al Curții Penale Internaționale după uriașele distrugeri din Mali. Rezultatul aceste corespondențe a fost primul dosar privind patrimoniul mondial și stabilirea unei a colaborări foarte strânse între UNESCO și Curte în vederea pregătirii dosarelor din Orientul Mijlociu, în special din Siria și Irak ca urmare a dezastrului făcut de ISIS, informează romania-actualități.ro
O premieră este și faptul că acuzatul care apre în fața CPI, în acestă cauză își recunoaște vinovăția. Ahmad al Faqi al Mahdi, aflat deja, în arest la Haga, este acuzat de distrugerea a nouă mausolee și o moschee. Experți ai UNESCO vor depune mărturie în acest proces a mai precizat Irina Bokova.
În ceea ce privește distrugerile din Orientul Mijlociu, directorul general al UNESCO a afirmat că instituția pe care o conduce colaborează „cu Siria și Irak și cele două țări sunt încurajate să ratifice Statutul de la Roma”. În cazul forte probabil în care aceste stat nu vor semna însă convenția internațională care stă la baza CPI, deoarece unii dintre liderii lor riscă să fie judecați pentru crime de război, UNESCO va fi nevoit să se mulțumească „cu faptul că printre cei peste 25.000 de combatanți străini ai ISIS sunt și mulți care vin din țări care au ratificat acest statut și vor putea fi aduși în fața Curții de la Haga.”, a mai spus Irina Bokova în cadrul întâlnirii cu membrii Asociației Presei Străine din Olanda.