Wolfgang Schäuble, cunoscut pentru pozițiile intransigente în negocierile cu Grecia, a admis, într-un interviu acordat Der Spiegel, că are „divergențe de opinie” cu Angela Merkel „de câteva săptămâni”, în contextul negocierilor cu Guvernul premierului grec de extremă-stânga Alexis Tsipras.
„Existența divergențelor de opinie este parte a sistemului democratic”, a declarat Schauble.
„Depunem împreună eforturi pentru găsirea unor soluții. Fiecare are rolul lui. Angela Merkel este cancelar, eu sunt ministru de Finanțe. Politicienii au responsabilitățile funcțiilor proprii. Nimeni nu îi poate constrânge. Dacă cineva ar încerca să exercite constrângere, aș putea merge la președintele Joachim Gauck pentru a-i cere eliberarea din funcție”, a explicat Schauble.
Întrebat de reporterul Der Spiegel dacă se gândește să demisioneze, ministrul german al Finanțelor a adăugat: „Nu, de ce credeți asta? Doamna Merkel și cu mine avem o constantă: știm că putem conta unul pe celălalt”.
Wolfgang Schäuble, considerat foarte serios în gestionarea bugetului Germaniei, se bucură de o mare popularitate, având o rată de încredere de 72%.
Camera inferioară a Parlamentului Germaniei a aprobat, vineri, noul plan de asistență financiară destinat Greciei. Bundestagul, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat planul destinat Greciei cu 439 de voturi pentru, 119 împotrivă și 40 de abțineri. Cancelarul german, Angela Merkel, ceruse Parlamentului să se pronunțe în favoarea negocierilor pentru ajungerea la un nou program de asistență financiară destinat Greciei. Bundestagul a convocat o ședință extraordinară pe această temă, în pofida vacanței parlamentare. Angela Merkel le-a spus parlamentarilor germani că Grecia este dispusă să colaboreze cu creditorii europeni și că a demonstrat angajamentul de a continua reformele. „Întrebarea este – pe baza a ce v-am spus – dacă pot cere Bundestagului să ofere Guvernului un mandat de negocieri pentru programul de asistență financiară destinat Greciei. Răspunsul meu este afirmativ”, afirmase Merkel.
Parlamentul de la Atena a aprobat în cursul nopții de miercuri spre joi, după dezbateri tensionate, principalele condiții economice stabilite de Guvernul Alexis Tsipras cu liderii Eurogrupului. În favoarea condițiilor convenite cu Eurogrup au votat 229 de parlamentari, iar 64 s-au pronunțat împotrivă. Șase deputați s-au abținut de la vot, iar unul a absentat.
Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia și-a asigurat restructurarea datoriilor și finanțarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite țării să rămână în zona euro. „Acordul este dificil, dar am evitat continuarea retragerilor activelor în străinătate. Am evitat un plan de strangulare financiară și de prăbușire a sistemului bancar. În această bătălie dură, am reușit să obținem restructurarea datoriilor”, a afirmat premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți.