Dmitri Rogozin vrea o reacție „foarte dură” la declarațiile lui Victor Ponta
„Nu mai avem ce discuta cu ei după această situație. Ministerul rus de Externe va pregăti și va elabora o reacție. Una este să introduci sancțiuni împotriva unor persoane, ca acestea să nu mai poată primi vize, dar să forțezi să aterizeze, cu ajutorul aviației militare, un avion la bordul căruia se află membri ai Guvernului rus este dincolo de orice glumă (…). Reacția trebuie să fie dintre cele mai dure”, a declarat Rogozin.
Această situație a fost discutată luni dimineață cu ministrul de Externe Serghei Lavrov și cu ambasadorul României în Rusia, fiind prezentată premierului Dmitri Medvedev, a adăugat Rogozin.
„Problema nu este siguranța fizică a unei anumite persoane, problema este că au impus sancțiuni împotriva drepturilor cetățenilor ruși, inclusiv împotriva autorităților statului și a reprezentanților Guvernului Rusiei, care au interdicții de tranzitare a spațiilor aeriene aparținând acestor țări”, a subliniat vicepremierul rus.
„Atrag atenția Ministerului rus al Afacerilor Externe asupra declarației acestui politician român”, a scris Rogozin pe Twitter luni dimineață, trimițând la o declarație a premierului român Victor Ponta preluată de site-ul http://moldnews.md/rus/news/67474. Mesajul apare atât pe contul de limba engleză, cât și pe cel de limba de rusă, unde este urmat de o ironie la adresa premierului român, permisă de un joc de cuvinte în limba rusă: „Ponții cei duri și poantele …”.
Victor Ponta a declarat că vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator și este un personaj politic care nu are ce căuta în România. Ponta a afirmat, la Antena 3, că, în lipsa președintelui, aflat „în plimbare” cu Elena Udrea la Arad, a gestionat personal situația la nivelul ministerelor, conform angajamentelor NATO și UE ale României, interzicând inclusiv trecerea vicepremierului rus prin spațiul aerian românesc, întrebându-se însă de ce mai are atunci România un președinte dacă este nevoie ca el, în calitatea de premier, să își asume responsabilitățile de comandant suprem.
„În mod normal, într-o situație de acest gen, când vicepremierul Rusiei provoacă România, ar fi trebuit să avem o întâlnire cu președintele țării, comandantul suprem, care era însă cu Udrea, se plimbau prin Arad. Eu am gestionat la nivelul Ministerului de Externe și al celorlalte ministere exact cum trebuia să procedăm, și anume respectând angajamentele pe care România le are. (…) Am acționat eu ca și comandant suprem, dacă el era ocupat cu altceva. Lucrurile puteau degenera, puteam să cerem avioanelor de vânătoare românești să ia o decizie. O să iau eu acele decizii când va fi cazul, dar atunci de ce mai avem președinte în România?”, a spus Ponta.