Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, i-a transmis omologului său francez, Catherine Colonna, că Ucraina nu mai dorește amânări sau soluții speciale în ceea ce privește aderarea sa la Uniunea Europeană.
Astfel, oficialul de la Kiev solicită un răspuns „concret și rapid” în ceea ce privește cererea Ucrainei de aderare la UE, potrivit Digi24.
Declarația lui Dmitro Kuleba vine după ce, recent, președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus înființarea unei structuri pentru statele aspirante la aderarea la Blocul comunitar. Ulterior, un alt oficial de la Paris a declarat că aderarea Ucrainei ar putea avea loc abia peste 15-20 de ani.
„Știți prea bine că noi, în Ucraina, ne-am săturat de soluții speciale, jumătăți de măsură, abordări speciale, modele speciale, care sunt constant inventate pentru Ucraina în unele capitale europene. Nu avem nevoie de soluții speciale. Nu avem nevoie de modele speciale. Avem nevoie de o afirmație legală, clară, că Ucraina face parte din proiectul de integrare europeană, iar o astfel de afirmație ar fi acordarea statutului de candidat”, a declarat Dmitro Kuleba în cadrul unei conferințe comune cu omologul său din Franța.
La rândul său, Catherine Colonna a declarat că propunerea lui Macron nu reprezintă o alternativă la aderarea la UE, ci ar putea reprezenta o măsură complementară în ceea ce privește colaborarea dintre Bruxelles și Kiev.
„Dorim să oferim de acum posibilitatea de cooperare, aș spune chiar garanție de cooperare Ucrainei, care nu este în niciun fel un substitut pentru calea către Uniunea Europeană. Nu acționează ca o alternativă, ci în plus, pentru că ne-am dori să deschidem căi de solidaritate și cooperare concretă de acum, cât mai repede posibil”, a declarat ministrul francez de Externe.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a atras recent atenția că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea dura „decenii”, risipind, astfel, speranțele Kievului referitoare la o aderare rapidă a țării la Blocul comunitar.
În același timp, Macron a propus crearea, în paralel cu UE, a unei noi „comunități politice europene”, care va putea include state precum Marea Britanie.
El a sugerat că Ucraina, dar și alte state mai puțin avansate în ceea ce privește aderarea, cum ar fi Bosnia-Herțegovina, ar putea fi incluse în noua organizație. De altfel, Macron a atras atenția că în cazul acestor state, aderarea efectivă la UE „va dura, de fapt, câteva decenii”.
Acesta a opinat că și Marea Britanie, care a părăsit Uniunea Europeană în 2020, ar putea face inclusă în noua structură.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Ucraina va primi un prim răspuns în luna iunie în legătură cu cererea sa de aderare la blocul comunitar.