Document confidențial dezvăluit de NBC. Cum justifică Statele Unite atacurile comise împotriva unor cetățeni americani

Document confidențial dezvăluit de NBC. Cum justifică Statele Unite atacurile comise împotriva unor cetățeni americani
Publicat: 06/02/2013, 13:10
Actualizat: 05/07/2013, 02:10

Statele Unite au dreptul să efectueze o operațiune de eliminare în străinătate a unui cetățean american, atunci când este vorba despre un lider al rețelei teroriste Al-Qaida, potrivit unui document confidențial aparținând Departamentului Justiției dezvăluit marți, relatează AFP.

Acest document de 16 pagini, dezvăluit de postul NBC, justifică, pentru prima dată, eliminarea unor cetățeni americani, în special în atacuri cu avioane fără pilot, contestată în justițe de către organizații de apărarea drepturilor omului.

Documentul subliniază că Statele Unite nu încalcă nici Constituția și nici legile federale ucigând un cetățean american, atunci când acesta reprezintă o amenințare iminentă de atac violent pentru țară, iar capturarea sa nu poate fi realizată.

Publicarea documentului are loc cu două zile înainte de audierea în Senat a lui John Brennan, însărcinat cu lupta împotriva teroismului la Casa Albă, în vederea confirmării sale în funcția de nou director al Agenției Centrale americane de Informații (CIA).

John Brennan a jucat un rol-cheie în campania de lovituri efectuate cu avioane americane fără pilot. Aceasta a fost lansată în 2004 și s-a intensificat în mandatul lui Obama.

Un grup de senatori republicani și democrați tocmai i-au scris lui Barack Obama pe tema audierii lui Brennan, reclamând publicarea unor documente juridice cu privire la autorizarea Washingtonului de a ucide cetățeni americani.

„Este vital ca Congresul și publicul american să înțeleagă pe deplin modul în care Executivul interpretează limitele autorității sale”, scriu congresmenii.

Documentul publicat marți, care rezumă un memoriu juridic de 50 de pagini ținut secret în continuare, este intitulat „Despre legalitatea unei operațiuni împotriva unui cetățean american care este un lider operațional de rang înalt în cadrul Al-Qaida sau uneia dintre filialele acesteia”. Departamentul Justiției a refuzat să facă vreun comentariu.

– „Lovituri etice”

Reacționând față de acest document, Casa Albă a luat apărarea loviturilor cu avioane fără pilot ca „necesare în vederea împiedicării unor amenințări în curs, stopării unor proiecte de atentate, prevenirii unor atacuri viitoare și salvării de vieți americane”.

„Aceste lovituri sunt legale, etice și înțelepte”, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Conform documentului, un lider „de rang înalt și informat” poate să decidă că individul luat ca țintă reprezintă „o amenințare iminentă de atentate violente împotriva Statelor Unite” doar dacă acesta este implicat „recent” în asemenea activități și dacă nu există probe porivit cărora a renunțat la acestea.

Documentul este publicat pe fondul unei contoverse asupra loviturilor efectuate cu avioane americane fără pilot în Pakistan și Yemen. Între atacurile cele mai criticate se află atât cel care a condus la uciderea imamului radical Anwar al-Awlaki, un cetățean american, cât și altor doi cetățeni americani, eliminați de un asemenea atac în Yemen, în 2011.

Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU), New York Times (NYT) și Centrul pentru apărarea drepturilor constituționale au atacat Administrația Obama în justiție în acest caz. Două recursuri sunt examinate, în prezent, în apel, la New York și Washington.

Acest document „este profund tulburător”, a declarat Hina Shamsi, directoarea ACLU în domeniul securității naționale. „Este dificil de crezut că a fost redactat într-o democrație construită pe un sistem de echilibru al puterilor. El rezumă în termeni reci întreaga putere stupefiantă a Executivului”, a subliniat ea.

Într-un interviu exclusiv acordat AFP, secretarul Apărării în exercițiu Leon Panetta a declarat, vineri, că atacurile cu avioane fără pilot constituie „o parte importantă” a operațiunilor americane împotriva Al-Qaida și vor „continua să fie un instrument”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor