Mai multe documente clasificate din perioada în care președintele Joe Biden era vicepreședinte au fost descoperite, în toamna anului trecut, într-un birou privat, au recunoscut avocații lui Biden. Acestea au legătură cu subiecte precum Ucraina, Iran şi Marea Britanie, a declarat pentru CNN o sursă care cunoaşte acest subiect.
Procurorul general Merrick Garland i-a cerut procurorului american din Chicago să investigheze această situație.
Avocații lui Biden spun că au găsit materialele guvernamentale în noiembrie, în timp ce închideau un birou din Washington, pe care Biden l-a folosit în contextul relației sale cu Universitatea din Pennsylvania, unde a fost profesor onorific, din 2017 până în 2019.
Nu este clar la ce se referă documentele sau de ce au fost duse la biroul privat al lui Biden. Funcționarii federali sunt obligați prin lege să renunțe la documentele oficiale și înregistrările clasificate atunci când serviciul lor guvernamental se încheie, scrie CNN.
Vă recomandăm să citiți și: Procurorul general al SUA cere anchetă privind documente găsite în fostul birou al lui Joe Biden. Reacția lui Donald Trump, virală
„Casa Albă cooperează cu Arhivele Naționale și Departamentul de Justiție în ceea ce privește descoperirea a ceea ce par a fi înregistrări ale Administrației Obama-Biden, inclusiv un număr mic de documente cu marcaje clasificate”, a declarat Richard Sauber, consilier special al președintelui Biden.
„Documentele au fost descoperite când avocații personali ai președintelui împachetau dosarele aflate într-un dulap încuiat pentru a se pregăti să elibereze spațiul de birouri de la Penn Biden Center din Washington, D.C. Președintele a folosit periodic acest spațiu de la mijlocul anului 2017 până la începutul campaniei 2020. În ziua acestei descoperiri, 2 noiembrie 2022, Biroul Consilierului Casei Albe a notificat Arhivele Naționale. Arhivele au intrat în posesia materialelor în dimineața următoare”, a continuat el.
Descoperirea acestor documente a fost făcută de avocații președintelui, a adăugat Sauber.
„Documentele nu au făcut obiectul vreunei cereri sau anchete anterioare din partea Arhivelor”, a precizat el.
Biden a refuzat să comenteze subiectul.
Între materialele clasificate se află câteva fișiere extrem de secrete cu denumirea de „informații compartimentate sensibile”, cunoscută și sub numele de SCI, care este folosită pentru informații extrem de sensibile obținute din surse de informații.
Procurorul american din Chicago, John Lausch Jr., investighează. Lausch a fost unul dintre rarele rămășițe din epoca Trump căruia nu i s-a cerut demisia după învestirea lui Biden. El a fost numit de Trump în 2017 și confirmat în unanimitate de Senat. Doi senatori democrați din Illinois au spus în 2021 că doresc ca Lausch să rămână la postul său de vârf „pentru a încheia investigații sensibile”, deși nu au dezvăluit la ce anchete lucrează.