Prima pagină » Știri externe » Dodon ÎI RETRAGE lui Băsescu cetățenia moldovenească. Răspunsul fostului președinte

Dodon ÎI RETRAGE lui Băsescu cetățenia moldovenească. Răspunsul fostului președinte

Dodon ÎI RETRAGE lui Băsescu cetățenia moldovenească. Răspunsul fostului președinte
Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că, săptămâna viitoare, va anula decretul privind acordarea cetățeniei moldovenești fostului lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, informează site-ul Report. Contactat de Gândul, Traian Băsescu nu a dorit să comenteze afirmația lui Igor Dodon, susținând că nu are de ce să o facă în contextul în care Dodon încă nu a fost învestit în funcția de președinte. "Deocamdată el dă târcoale pe acolo, pe la palatul prezidențial. Când o să fie, o să reacționez", a spus Băsescu.

Igor Dodon susține că cetățenia moldovenească acordată lui Traian Băsescu a fost făcută prin încălcarea unor proceduri și că, săptămâna viitoare, va anula decretul. În cazul în care fostul președinte al României va dori să recapete cetățenia moldovenească, acesta va trebui să solicite din nou acest lucru, urmând ca cererea acestuia să fie examinată, ulterior. Declarațiile lui Igor Dodon au fost făcute în cadrul unei emisiuni, care a fost difuzată pe un post de televiziune din Republica Moldova.

Contactat de Gândul, Traian Băsescu nu a dorit să comenteze afirmația lui Igor Dodon.

„De ce aș comenta-o? Încă nu e președinte. Deocamdată el dă târcoale pe acolo, pe la palatul prezidențial. Când o să fie, o să reacționez”, a spus fostul șef de stat.

Anterior, Traian Băsescu declara că va apela la justiție în cazul în care Igor Dodon îi va retrage cetățenia moldovenească.

Igor Dodon va fi învestit în funcția de președinte la 23 decembrie, după ce Curtea Constituțională a validat, marți, rezultatul alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Fostul șef de stat, Traian Băsescu, și soția sa, Maria Băsescu, au depus jurământul pentru a deveni cetățeni ai Republicii Moldova, pe 3 noiembrie, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România, după ce au primit cetățenia pe 9 iunie. În cadrul ceremoniei, Băsescu s-a declarat convins că Republica Moldova trebuie să urmeze un traseu proeuropean și, „de ce nu?”, ar putea avea și „un drum spre România, dacă cetățenii vor dori acest lucru”.

„Președintele Timofti, prin decret, mi-a acordat dreptul să devin cetățean al Republicii Moldova. O republică dragă mie, ca și țara mea. O republică de care mă simt legat prin cultură, prin educație, prin limbă și, mai ales, prin solidaritate. Solidaritatea a fost aceea care m-a făcut de multe ori, în timpul celor zece ani cât am îndeplinit funcția de președinte, să întreprind acțiuni, în primul rând, în favoarea cetățenilor Republicii Moldova și a parcursului european al acestei țări a cărei independență România a recunoscut-o prima de pe mapamond”, a afirmat Băsescu, înainte de a depune jurământul.

În finalul discursului său, fostul șef de stat a declarat că și-a îndeplinit „visul de a avea cetățenie valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de vest până la Nistru”.

„Am convingerea ca Republica Moldova are un singur drum, drumul spre Vest, spre Uniunea Europeană, de ce nu, spre România, dacă cetățenii Republicii Moldova vor dori acest lucru. Obligația noastră este să continuăm să susținem progresele Republicii Moldova. Sunt multe momente pe care as putea să le evoc. Astăzi o să închei aici. Cert e că sunt mândru că mi-am îndeplinit visul de a avea cetățenia valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de vest până la Nistru”, a conchis Băsescu.

Fostul președinte și soția sa au cerut cetățenia moldovenească pe 8 martie 2016, solicitarea fiind expediată spre avizare instituțiilor abilitate. Deși termenul legal de examinare a unor astfel de solicitări în Republica Moldova este de un an, cererea fostului președinte român a fost examinată în regim prioritar, deoarece este vorba despre o persoană cu statut special.

 

Citește și