Dodon: „Orice partid care face apel la unirea cu România ar trebui desființat”
Igor Dodon a fost întrebat dacă faptul că România le acordă cetățenie moldovenilor, în contextul în care ambele state prezintă o mișcare foarte puternică pentru unificare, reprezintă un motiv de îngrijorare. Acesta a spus că cetățenii moldoveni care solicită cetățenia română o fac pentru că vor să obțină anumite beneficii, cum ar fi călătoria în Europa fără viză.
„De fapt, majoritatea acelor moldoveni care au obținut cetățenie română, și sunt sute de mii dintre ei, nu au făcut-o pentru că voiau să fie români, ci pentru a-și rezolva problemele personale materiale, să meargă în Europa fără viză și așa mai departe”, a spus Dodon.
Acesta a subliniat, de asemenea, că cetățenii moldoveni își doresc păstrarea stabilității țării, însă se declară îngrijorat de faptul că România încearcă să submineze statalitatea Republicii Moldova.
„Majoritatea cetățenilor noștri sunt pentru păstrarea statalității Republicii Moldova. În ceea ce privește România, ei sunt prietenii și vecinii noștri, bineînțeles, dar ne îngrijorează. Am spus de multe ori că vrem să fim prieteni cu România, ei sunt vecinii noștri și nu avem nicio problemă cu ei în afară de una – încercarea lor de a submina statalitatea Republicii Moldova”, a declarat Dodon, spunând că este important să ca statul să lupte pentru unificarea națiunii.
„Dacă nu unificăm națiunea, atunci ne vom confrunta cu riscul de a ne pierde statalitatea – avem România chiar lângă, dornică să ne absoarbă oricând”, a continuat Dodon.
Liderul de la Chișinău a sugerat, totodată, că orice partid care promovează ideea de unire a Republicii Moldova cu România ar trebui să fie desființat prin lege.
„Vom adopta o poziție fermă și critică legat de acest aspect. Cred că orice partid din Republica Moldova care face apel la unirea cu România ar trebui desființat prin lege. Constituția noastră stipulează că asemenea acțiuni ar trebui privite ca anticonstituționale”, a afirmat Igor Dodon.
Jurnalistul Russia Today l-a mai întrebat pe Igor Dodon cum va atrage Parlamentul țara în UE dacă regiunea Găgăuzia este împotriva acestui lucru.
„Sincer, nu cred că vom face parte din Uniunea Europeană”, a răspuns Dodon.
„Bruxelles și toți ceilați din Europa recunosc că acest lucru nu se va întâmpla în următorii 10, până la 15 ani. Și ce ce va întâmpla cu UE însăși în 5 sau 6 ani? Vedem un număr de politicieni din mai multe state care susțin că vor părăsi uniunea. De aceea este absolut evident că nu ne vom alătura Uniunii Europene. Toată lumea în Republica Moldova, și sunt sigur că și la Bruxelles, înțelege acest lucru. Noi, de partea noastră, ar trebui să ne trezim și să înțelegem că dacă Republica Moldova decidă să devină parte din UE într-o zi, nu va mai rămâne nicio șansă de dialog cu Transnistria. Și este cel mai probabil ca nici Găgăuzia să nu ne va urma în UE, deoarece 98 la sută din populația ei a votat în favoarea Uniunii Vamale Euroasiatice la referendumul din 2014. Suntem sortiți să găsim un teren comun cu Rusia. Nu vom reuși să unim țara dacă nu construim un parteneriat strategic cu Rusia. Dacă nu unim națiunea, suntem obligați să facem față riscului de a ne pierde statalitatea- avem România chiar lângă noi, dornică să ne absoarbă în orice moment”, a mai spus președintele Republicii Moldova, întrebat de ce nu crede că țara sa va face parte din UE.