Prima pagină » Știri externe » Doi americani prinși în România, găsiți vinovați în SUA de conspirație în favoarea talibanilor

Doi americani prinși în România, găsiți vinovați în SUA de conspirație în favoarea talibanilor

Doi americani prinși în România, găsiți vinovați în SUA de conspirație în favoarea talibanilor
Doi americani prinși în România, la 10 februarie 2011, au fost găsiți vinovați în Statele Unite ale Americii pentru oferirea de sprijin militar talibanilor și conspirare în achiziționarea unor rachete anti-aeriene, informează, sâmbătă, Poliția Română.

Doi americani prinși în România, la 10 februarie 2011, au fost găsiți vinovați în Statele Unite ale Americii pentru oferirea de sprijin militar talibanilor și conspirare în achiziționarea unor rachete anti-aeriene, informează, sâmbătă, Poliția Română.

Cetățenii americani Alwar Pouryan și Oded Orbach, care fuseseră dați în urmărire internațională de către autoritățile americane, au fost prinși în București, la 10 februarie 2011, ulterior fiind extrădați în SUA.

Aceștia au fost găsiți vinovați de o instanță din New York, pentru oferirea de sprijin militar talibanilor și conspirare în achiziționarea unor rachete anti-aeriene, urmând ca sentința să fie pronunțată în septembrie.

„Doi americani, depistați în România de polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate, sub coordonarea DIICOT, au fost găsiți vinovați, la New York, pentru oferirea de sprijin militar talibanilor și conspirarea în achiziționarea unor rachete anti-aeriene. Ședința pentru pronunțarea sentinței va avea loc la data de 4 septembrie a.c.”, a precizat Poliția Română, într-un comunicat de presă.

Cei doi cetățeni americani au fost prinși la București de către polițiștii Serviciului Antidrog din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu suportul tehnic al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română, după ce autoritățile americane au anunțat Biroul Național Interpol București că aceștiau sunt dați în urmărire internațională.

În această cauză, autoritățile judiciare americane au făcut cercetări față de șapte persoane, pentru participare la o conspirație în vederea acordării de suport material unor organizații teroriste și transfer de sisteme de rachete (sol-aer) pentru distrugere de aeronave.

„În sarcina acestora s-a reținut că au intenționat traficarea unor cantități însemnate de droguri (cocaină și heroină), provenind din Africa de Vest, precum și arme letale, în scopul sprijinirii unor organizații teroriste din Liban și Afganistan”, a precizat Poliția Română.

Ceilalți cinci inculpați au fost arestați în Monrovia, Liberia, la 10 și 12 februarie 2011.

Pe numele inculpaților au fost emise mandate de arestare de către instanța din New York.

Anchetatorii au stabilit că Alwar Pouryan și Oded Orbach au stabilit o întâlnire la București, „pentru punerea la punct a activității de furnizare de rachete sol-aer cu ghidaj termic, rachete anti-tanc, aruncătoare de grenade, echipamente de vizionare nocturnă, puști cu lunetă, carabine automate AK-47, M16, care urmau să servească pentru susținerea mișcării insurgente talibane din Afganistan”, potrivit Poliției Române.

Reușita acțiunii a fost rezultatul cooperării dintre procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud al statului New York și Drug Enforcement Administration.

Preet Bharara, procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud al Statului New York, și-a exprimat aprecierea față de profesionalismul de care au dat dovadă polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și cei ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, a mai arătat Poliția Română.

Alături de Alwar Pouryan și Oded Orbach au fost cercetați de către autoritățile americane Maroun Saade, Walid Nasr, Francis Sourou Ahissou, Corneille Dato și Martin Raouf Bouraima.

Oded Orbach, zis „Dedy” sau „Jesse” și Alwar Pouryan, zis „Allan” sau „Alberto”, alături de Maroun Saade, ar fi organizat întâlniri cu agenții sub acoperire ai Agenției Americane Antidrog (DEA) în România din octombrie 2010, se preciza într-un comunicat de presă al procurorului general din Manhattan, statul New York.

„În timpul întâlnirilor din Ghana, Ucraina și România, la începutul lui octombrie 2010, inculpații Saade, Orbach și Pouryan au fost de acord, în repetate rânduri, să vândă arme, inclusiv rachete sol-aer, agenților sub acoperire, pentru a sprijini talibanii din Afganistan. Saade l-a prezentat pe agentul sub acoperire lui Pouryan, pe care Saade l-a descris ca fiind un traficant de arme afiliat Hezbollah. Astfel, agentul sub acoperire a aranjat o serie de întâlniri cu Pouryan și Orbach în timpul cărora cei doi au discutat caracteristici, prețuri și modul de folosire al diferitelor tipuri de arme, incluzând, printre altele, rachete sol-aer, rachete anti-tanc, lansatoare de grenade, mitraliere AK-47 și M-16”, se arăta, în februarie 2011, în comunicatul citat.

De asemenea, Saade și ceilalți patru membri ai grupării s-ar fi ocupat de întâlnirile privind traficul de droguri începând din vara lui 2010.

Membrii rețelei țineau legătura cu agenții americani sub acoperire prin telefon, e-mail sau întâlniri între patru ochi, care ar fi avut loc în Benin, Ghana, Ucraina și România.

Cele cinci persoane arestate la Monrovia nu au intrat niciodată în contact cu talibanii din Afganistan, deoarece au căzut în capcana întinsă de agenții DEA, care au pretins că sunt teroriști.

Planul consta în primirea la Benin a câtorva tone de heroină produsă de talibani în Afganistan, pe care să le transporte în Ghana, apoi în Statele Unite, unde drogurile urmau să fie vândute. Suma obținută în urma vânzării urma să fie trimisă presupușilor talibani, care ulterior ar fi cumpărat arme, în special rachete sol-aer sau anti-tanc și mitraliere AK-47 sau M-16.

Potrivit procurorului Districtului Sud din New York, Preet Bharara, suspecții „erau dispuși să livreze milioane de dolari obținuți din droguri și arme mortale unor persoane pe care le credeau a fi talibani”.

Citește și