Doi americani și un britanic, câștigători ai Premiului Nobel pentru Chimie, pentru activitatea lor privind structura proteinelor

Publicat: 09 10. 2024, 14:10
Actualizat: 09 10. 2024, 14:10

Oamenii de știință David Baker, Demis Hassabis și John Jumper au câștigat Premiul Nobel pentru Chimie 2024, pentru activitatea lor privind structura proteinelor, a anunțat instituția care acordă premiile.

„Una dintre descoperirile premiate în acest an se referă la construcția proteinelor. Cealaltă se referă la împlinirea unui vis vechi de 50 de ani: prezicerea structurilor proteinelor pornind de la secvențele lor de aminoacizi”, a afirmat Academia Suedeză, conform Die Zeit.

Jumătate din premiu a fost acordat americanului David Baker, profesor la Universitatea din Washington, pentru „proiectarea proteinelor asistată de calculator”.

Cealaltă jumătate a fost acordată britanicului Demis Hassabis și americanului John Jumper pentru „predicția structurilor proteinelor”. Cei doi nu lucrează la o universitate, ci la DeepMind, o filială Google.

Baker a reușit să conceapă noi proteine care nu seamănă cu cele cunoscute anterior, a anunțat Comitetul Nobel. Baker a fost primul care a creat o nouă proteină din aminoacizi în 2003. De atunci, echipa sa a produs multe alte proteine care sunt utilizate în produse farmaceutice și vaccinuri, printre altele, a declarat comitetul.

Hassabis și Jumper au rezolvat o „problemă veche de 50 de ani” cu ajutorul unei inteligențe artificiale pe care au dezvoltat-o și au prezentat un model care poate prezice corect structura „tuturor celor 200 de milioane de proteine pe care cercetătorii le-au identificat”.

În 2020, Hassabis și Jumper și-au prezentat modelul AI AlphaFold2, care este utilizat în prezent de persoane din 190 de țări diferite. Acesta ar putea, de exemplu, să ajute la detectarea rezistenței la antibiotice sau să utilizeze enzime pentru a descompune materialele plastice.

Potrivit Comitetului Premiului Nobel, ambele descoperiri au un potențial enorm și ar putea aduce „mari beneficii” omenirii.

Al treilea premiu acordat în fiecare an, premiul Nobel pentru chimie urmează celor pentru medicină și fizică anunțate la începutul acestei săptămâni.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: