Japonezii au ținut luni un moment de reculegere, la ora locală 14.46, aducând un omagiu celor aproximativ 20.000 de persoane care au murit sau au fost date dispărute după cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie 2011, o catastrofă urmată de accidentul nuclear de la Fukushima, relatează AFP.
Numeroase ceremonii au avut loc pe coasta de nord-est, devastată de valul uriaș, dar și în alte locuri din țară, inclusiv la Tokyo, unde a fost organizată o ceremonie de comemorare națională, în prezența împăratului, șeful statului, împărătesei și premierului.
Împăratul Akihito a salutat memoria victimelor dezastrului și și-a exprimat dorința să nu se uite toate aceste vieți pierdute, dar nici persoanele care trăiesc „în aceste condiții dificile, în locuri de refugiu, în regiunea sinistrată”.
Vineri, 11 martie 2011, la ora locală 14.46 (7.46, ora României), țara a fost devastată de un cutremur cu magnitudinea 9, care a avut loc pe fundul Oceanului Pacific, la câteva zeci de kilometri de coasta de nord-est a Insulei Honshu.
După mai puțin de o oră, un val uriaș, care a atins în unele locuri peste 20 de metri înălțime, s-a abătut asupra litoralului, în regiunea Tohoku (nord-est), ucigând tot ceea ce era viu în calea sa și distrugând porturi, case, școli și întreprinderi.
Catastrofa s-a soldat, în mod oficial, cu 15.880 de morți, iar alte 2.694 de persoane au fost date dispărute, cărora li se adaugă aproximativ 2.300 de persoane decedate din cauza degradării condițiilor de viață.
După doi ani, scafandrii continuă să caute corpuri în larg, pe fundul mării, acoperit de obiecte luate de maree.
Pe litoral, lucrările de reconstrucție continuă. S-au înregistrat progrese în înlăturarea dărâmăturilor, refacrea drumurilor și reconstruirea infrastructurilor vitale, însă peste 315.000 de persoane locuiesc, în continuare, în locuințe provizorii.
Împăratul a subliniat luni importanța transmiterii amintirii acestei experiențe tragice generațiilor următoare și a insistat asupra necesității de a antrena populația, „în speranța că exercițiile pot salva viețile a numeroase persoane” în cazul unei noi catastrofe naturale.
Premierul s-a angajat, la rândul său, să construiască o Japonie mai rezistentă la dezastre și a cerut susținere din partea populației.
La Centrala nucleară Fukushima Daiichi, situată la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo, unde patru dintre cele șase reactoare au fost inundate de tsunami, situația este stabilizată, dar vor fi necesari aproximativ 40 de ani pentru desființarea reactoarelor devastate.