Prima pagină » Știri externe » Doi asteroizi de dimensiunea unui zgârie-nori, foarte aproape de Pământ în acest weekend

Doi asteroizi de dimensiunea unui zgârie-nori, foarte aproape de Pământ în acest weekend

Doi asteroizi de dimensiunea unui zgârie-nori, foarte aproape de Pământ în acest weekend
Sursa foto: Shutterstock

Traiectoria ambilor asteroizi este urmărită de specialiștii Administrației Naționale Aeronautică și Spațială (NASA) din Statele Unite ale Americii.

Doi asteroizi de mărimea unui zgârie-nori ajung foarte aproape de Pământ în acest weekend.

Primul asteroid, numit 2016 CZ31, a zburat în jurul orei 19:00. ET (23:00 GMT) vineri, cu o viteză estimată de 55.618 km/h, potrivit publicației Space.com.

Conform datelor NASA citate, astronomii estimează că asteroidul măsoară aproximativ 122 de metri în cel mai lat punct, făcându-l cam la fel de lat pe cât este o clădire de 40 de etaje.

Asteroidul a trecut în siguranță pe lângă Pământ la aproximativ 2,8 milioane de kilometri, ceea ce înseamnă mai mult de șapte ori distanța medie dintre Pământ și Lună. NASA precizează că această rocă spațială se apropie de Pământ la fiecare câțiva ani, următoarea fiind programată peste aproape șase ani, respectiv în ianuarie 2028.

Un al doilea asteroid, mai mare, este așteptat să treacă sâmbătă pe lângă Terra, la o distanță mai mare de Pământ. Acest asteroid, numit 2013 CU83, are o mărime de aproximativ 183 metri în cel mai larg punct vizibil și va trece la aproximativ 6,9 kilometri de Pământ sau de aproximativ 18 ori distanța medie dintre Pământ și Lună.

Potrivit sursei citate, roca spațială va călători cu 21.168 km/h când se va apropia de Pământ la 7:37 p.m. ET (23:37 GMT).

Cum se poate schimba direcția

Ambele aceste „întâlniri” sunt mai îndepărtate decât cea cu asteroidul numit 2022 NF, care a ajuns la 90.000 kilometri de Pământ – sau aproximativ 23% distanța medie dintre Terra și luna sa, din 7 iulie.

Nu numai NASA, ci și alte agenții spațiale și entuziaști în astronomie din toată lumea monitorizează îndeaproape mii de obiecte care se apropie de Pământ. Chiar dacă traiectoria unui asteroid îl plasează la milioane de kilometri de Terra, există șanse foarte mici ca orbita asteroidului să se poată schimba ușor după ce a interacționat cu gravitația unui obiect mai mare, cum ar fi o planetă; chiar și o schimbare atât de mică ar putea pune un asteroid pe un curs de coliziune cu Pământul într-un viitor zbor.

Ca atare, agențiile spațiale iau apărarea planetară foarte în serios. În noiembrie 2021, NASA a lansat o navă spațială care deviază asteroizi numită Double Asteroid Redirection Test (DART), care se va lovi direct de asteroidul Dimorphos, cu lățimea de 160 metri, în toamna anului 2022, nu va distruge asteroidul, dar poate schimba ușor calea orbitală a rocii spațiale, conform sursei citate.

Mariana Predescu a absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste zece ani în mai multe redacții online din România. Face parte din echipa GÂNDUL.RO din 2020 și urmărește ... vezi toate articolele

Citește și