Doi dintre cei mai puternici oameni din lume negociază în secret un plan de pace pentru Ucraina

Doi dintre cei mai puternici oameni din lume negociază în secret un plan de pace pentru Ucraina
Publicat: 31/07/2014, 15:00
Actualizat: 11/02/2019, 05:04

Potrivit publicației britanice, planul de pace la care lucrează Merkel și Putin se articulează în jurul a două ambiții principale, și anume stabilizarea frontierelor Ucrainei și furnizarea țării – aflate în dificultate financiară – a unui ajutor economic consistent printr-un nou acord în domeniul energiei care să asigure securitatea livrărilor de gaze.

Cel mai controversat lucru constă în faptul că, în cazul în care planul lui Merkel va fi acceptat de către ruși, comunitatea internațională va fi nevoită să recunoască independența Crimeei și anexarea ei de către Rusia, un lucru pe care anumiți membri ONU l-ar putea considera greu de acceptat.

Potrivit ziarului, surse apropiate acestor negocieri secrete afirmă că prima parte a planului, cu privire la stabilizare, cere Rusiei să-și retragă sprijinul financiar și militar acordat diverselor grupări separatiste care operează în estul Ucrainei. În cadrul unui eventual acord, această regiune ar urma să primească anumite puteri descentralizate.

Concomitent, continuă The Independent, președintele ucrainean Petro Poroșenko ar accepta că nu ceară aderarea la NATO. În schimb, Putin va căuta să nu blocheze sau să se amestece în noile relații comerciale ale Ucrainei cu Uniunea Europeană (UE), potrivit unui pact semnat în urmă cu câteva săptămâni.

În al doilea rând, potrivit publicației britanice, Ucrainei i se va oferi un nou acord pe termen lung cu gigantul rusesc Gazprom, cu privire la livrări de gaze naturale și prețul acestora. În prezent nu există niciun acord, rezervele de gaze naturale ale Ucrainei scad și ar urma să fie epuizate înainte de venirea iernii, țara riscând o ruină economică și socială.

De asemenea, potrivit acordului, Rusia ar urma să despăgubească Ucraina printr-un pachet financiar în valoare de un miliard de dolari pentru pierderile la încasarea chiriei în schimbul staționării Flotei ruse în Crimeea și portul Sevastopol de la Marea Neagră până la proclamarea independenței în martie, mai scrie ziarul.

Însă aceste încercări ale lui Merkel de intermediere între Putin și Poroșenko au fost afectate de doborârea în estul țării a avionului malaysian care efectua zborul MH17.

Cu toate acestea, surse care au luat parte la negocieri au declarat miercuri pentru The Independent că „planul german de pace se află în continuare pe masă și este singurul. Negocierile se află într-un punct mort din cauza dezastrului MH17, dar se așteaptă să fie reluate imediat ce are loc investigația”.

„Este în interesul tuturor să se ajungă la un acord. Să sperăm că negocierile vor fi reluate, dacă se va ajunge la un rezultat satisfăcător în anchetele care se desfășoară în prezent asupra cauzelor catastrofei MH17”, a adăugat sursa citată.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat pentru The Independent că nu știe nimic despre existența unor asemenea negocieri. El a adăugat că este foarte probabil ca fie Statele Unite, fie Marea Britanie să nu fie de acord cu recunoașterea controlului Rusiei asupra Crimeei. La serviciul de presă al Ambasadei Germaniei, nu era nimeni disponibil miercuri, adaugă ziarul.

O soluționare a crizei actuale este convenabilă pentru germani, Rusia fiind singurul lor partener comercial important. Merkel a consolidat semnificativ axa ruso-germană în mandatele sale, iar până la prăbușirea MH17 Guvernul german s-a opus cu fermitate impunerii unor sancțiuni comerciale, dar și din motive diploamtice, comentează The Independent.

Unele dintre cele mai mari companii germane efectuează operațiuni în Rusia, în prezent una dintre cele mai mari piețe pentru mașini, iar numeroase IMM-uri germane își extind activitățile în această țară. Deși Rusia asigură aproximativ o treime din necesarul de gaze în UE prin conducte care traversează Ucraina, Germania are propriile conducte care asigură legătura, separat, cu Rusia, fiind mai puțin vulnerabilă la acest capitol ca alte state europene.

Un rol central în orice acord în domeniul gazelor naturale cu Gazprom l-ar juca unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri ucraineni, Dmitro Firtaș. El a negociat primul mare acord în domeniu între Ucraina și Rusia pentru perioada 2006-2009. În prezent, acesta se află la Viena, de unde luptă împotriva unei cereri de extrădare din partea Statelor Unite. Însă Firtaș are relații apropiate cu lideri ruși și ucraineni – l-a susținut pe Poroșenko – și a acționat ca om de legătură, din umbră, la toate nivelurile.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce a pățit o femeie care a găsit o sacoșă cu 28.000 lei și a...
Oana Ciocan se ÎMPACĂ din nou cu Jador, în ciuda faptului că s-a aflat că...
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La...
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja inima, dar românii...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
„Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după...
VIDEO. S-au înecat sub ochii rudelor: Scene de haos în Congo după ce un feribot...
Prima reacție a Andreei Esca, după despărțirea Alexiei Eram de Mario Fresh: „În familia noastră..”
„De această dată va fi un ciclon autentic”. Climatologul din Iași, care a spus că...
O tânără de 27 de ani a făcut infarct şi a murit la birou. Leşinase...
Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani...
El este românul împușcat în cap de polițiștii de frontieră bulgari. Care este starea de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
De la Mioveni, direct la export. Duster III zărit pe transport, în România, dar cu...
Ciucă: Situaţia din Liban devine tot mai critică, iar România trebuie să acţioneze
Soarele s-a dezlănțuit! O furtună geomagnetică lovește AZI Pământul
S-a dat ordin UE. Schimbare la buletinul de identitate. România, obligată să aplice noua lege
Filmele lunii octombrie pe Netflix. Trei dintre ele, așteptate de milioane de fani
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți...
Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important"....
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Cât au cheltuit turiștii români pe bilete de avion în vara anului 2024?