Armata siriană a recurs la arme chimice împotriva forțelor rebele în suburbiile Damascului, potrivit unor reporteri ai Le Monde prezenți la fața locului în aprilie și mai și a căror poveste este publicată luni de cotidianul francez, relatează AFP.
Trimișii speciali ai Le Monde „au fost martori timp de mai multe zile” ai utilizării unor explozibili chimici și ai efectelor lor asupra combatanților pe frontul din Jobar, un „cartier /(situat) la ieșirea din Damasc, unde rebelii au pătruns în ianuarie”, afirmă reporterul Jean-Philippe Rémy.
La 13 aprilie, fotograful Laurent Van der Stockt a văzut cum combatanții „au început să tușească, apoi să își pună măștile de gaz, fără grabă aparent, dar în realitate deja expuși. Oamenii se prăbușesc, se sufocă, vomită”.
Jurnaliștii au strâns mărturii despre utilizarea acestor produse pe o zonă mai extinsă, în jurul capitalei.
Într-un material video realizat de Laurent Van der Stock, care poate fi vizionat pe site-ul monde.fr, combatanții și medicii povestesc despre simptomele provocate de aceste produse: dificultăți respiratorii, dureri de cap, pupile contractate, stare de rău … „Dacă nu sunt tratați imediat, mor”, mărturisește, sub acoperirea anonimatului, un medic de la spitalul Al-Fateh din Kaffer Battna, în enclava rebelă din regiunea Ghutta, în apropiere de Damasc.
S-au prelevat mai multe eșantioane de la victime și sunt în analiză, afirmă medicii.
„Gazele sunt folosite pe front punctual, evitându-se răspândirea masivă care ar constitui ușor dovezi de necontestat”, scrie Jean-Philippe Rémy, în timp ce regimul sirian neagă folosirea armelor chimice.
Articolul citează și o „sursă occidentală bine informată”, potrivit căreia puterea siriană a recurs la „amestecul de produse, în special cu gaze antirevoltă (lacrimogene) pentru a bruia pistele și observarea simptomelor”.
ONU a cerut din nou, miercuri, Damascului să le permită experților să ancheteze în Siria posibila folosire a armelor chimice, invocând „informații din ce în ce mai numeroase” privind folosirea acestor arme în conflict.
În așteptarea permisiunii Damascului, anchetatorii ONU se limitează la strângerea informațiilor disponibile în afara Siriei, în special contactând medicii și refugiații din țările vecine.