Prima pagină » Știri externe » Doi jurnaliști francezi, inculpați pentru șantajarea regelui Marocului

Doi jurnaliști francezi, inculpați pentru șantajarea regelui Marocului

Doi jurnaliști francezi, inculpați pentru șantajarea regelui Marocului
Doi jurnaliști francezi, inculpați pentru șantajarea regelui Marocului

Eric Laurent și Catherine Graciet au cerut trei milioane de euro de la regele Marocului, Mohammed al VI-lea, potrivit avocatului regelui, Eric Dupont-Moretti.

Cei doi jurnaliști au fost arestați joi, după ce au primit bani de la oficiali marocani la Paris. Reporterii au fost inculpați pentru extorsiune și au fost eliberați pe cauțiune sâmbătă, a anunțat Parchetul din Paris.

Jurnaliștii sunt cunoscuți pentru criticile la adresa regelui marocan și lucrau la o nouă carte despre dinastia arabă, care ar conține informații dăunătoare despre rege. Ei ar fi cerut bani pentru a renunța la publicarea cărții.

Poliția franceză i-a arestat pe Laurent și Graciet după o serie de întâlniri cu oficiali marocani, care făceau parte dintr-o operațiune coordonată cu poliția, potrivit lui Dupont-Moretti.

„O sumă de bani a fost oferită și acceptată”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată anchetei.

Autoritățile franceze au monitorizat întâlnirile, potrivit site-ului marocan Le360. Site-ul, care are legături apropiate cu Palatul regal, a relatat că jurnaliștii au fost arestați după ce au plecat dintr-un restaurant din Paris cu banii, care reprezentau o primă tranșă din partea dinastiei regale.

Avocatul lui Catherine Graciet, Eric Moutet, a confirmat existența unui „acord financiar”, dar a precizat că clienta sa a fost prinsă într-o „capcană”.

Cazul a luat amploare în presa din Maroc, unde familia regală este foarte respectată.

Regele Mohammed al VI-lea este de asemenea popular în străinătate, partenerii internaționali salutând eforturile sale în vederea reformelor diplomatice și egalității de gen.

Criticii săi susțin însă că tendințele democratice sunt doar de fațadă și că asociații corupți ai monarhului controlează economia țării africane. De asemenea, opozanții regelui rar au ocazia să-și exprime public îngrijorările.

Laurent și Graciet au publicat o mare parte din aceste critici în cartea lor din 2012 „Predator King”, care este interzisă în Maroc.

Autor

Citește și