Doi morți în urma unor confruntări la sud de Beirut
Două persoane au fost ucise și cel puțin alte trei au fost rănite în urma unor confruntări într-un oraș aflat la sud de capitala Libanului, Beirut.
Incidentul s-a petrecut joi seară, a declarat agenția de presă de stat, citată de Reuters.
Armata libaneză a declarat pe contul său de Twitter că a desfășurat forțe în orașul Khaldeh pentru a „controla situația” și a restabili calmul.
Forțele armate au fost dislocate și în orașele din apropiere pentru a deschide drumurile blocate, a spus acesta.
Agenția de știri NNA, dar și o sursă din domeniul securității au declarat că au avut loc schimburi de focuri. Mass-media locală a publicat imagini care surprind incendii în clădirile din zonă.
Confruntările par a fi fost provocate de neînțelegeri de ordin confesional
Confruntările au izbucnit ca urmare a unor tensiuni între comunitatea sunnită și cea șiită din oraș.
La câteva ore după confruntări, un oficial din cadrul forțelor de securitate a explicat că situația este acum calmă și este sub control.
Mai multe partide politice și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest incident.
Generalul Abbas Ibrahim, un oficial de securitate din Liban, a făcut apel la partidele șiite Hezbollah și Amal, dar și la politicianul sunit Saad al-Hariri să încerce să calmeze situația.
Liderul druz Walid Jumblatt, care are influență în zona Khaldeh, a declarat că redeschiderea autostrăzii spre sud și securitatea cetățenilor din zonă sunt primordiale.
Mișcarea pentru Viitor, a fostului premier Saad al-Hariri, care se bucură de susținerea multora dintre sunniții din Khaldeh, a făcut apel la calm.
Incidentul vine în contextul în care Libanul se confruntă deja cu o criză politică, economică și socială de amploare, mai ales după explozia de la începutul lunii din portul Beirut.
Provocată de un incendiu în depozitul unde erau stocate de şase ani 2.700 de tone de nitrat de amoniu în portul Beirut, explozia a ucis cel puţin 149 de persoane şi a dus la rănirea a altor 5.000 de oameni. Autorităţile portuare, vămile şi unele servicii de securitate ştiau că acolo erau depozitate materiale chimice periculoase, dar se învinovăţesc reciproc.
În urma exploziei, Guvernul libanez și-a anunțat demisia.