Lideri ai comunității au îndemnat ca eventuale demonstrații să fir pașnice, temându-se că verdictul ar putea să reaprindă protestele.
„Există, este adevărat, un sentiment al nedreptății”, a declarat pentru presă unul dintre avocații familiilor victimelor, Emmanuel Tordjman, după citirea hotărârii, într-un tribunal din Rennes (vest).
Sebastien Gaillemin, în vârstă de 41 de ani, și Stephanie Klein, în vârstă de 38 de ani, au fost acuzați că nu au făcut nimic – cu bună știință – să ajute persoane aflate în pericol în 2005, când trei băieți s-au electrocutat – dintre care doi au murit pe loc – ascunzându-se într-un post de transformare de înaltă tensiune.
Locuitori din periferia pariziană Clichy-sous-Bois au declarat că Zyed Benna, în vârstă de 17 ani, și Bouna Traore, în vârstă de 15 ani, s-au ascuns în post pentru a evita un control de identitate al polițiștilor. Al treilea minor a fost rănit grav, dar a supraviețuit.
Gaillemin, care avea cinci ani de experiență în cadrul poliției când a avut loc incidentul, se pare că i-a văzut pe minori intrând în incinta postului electric și i-a spus prin stația radio lui Klein că „dacă intră în instalația EDF nu dau doi bani pe pielea lor”.
Judecătorul a decis că ofițerii nu erau conștienți de „pericolul clar și iminent” la care s-au expus băieții intrând în postul electric.
Ofițerii au fost disculpați atât de o investigație internă efectuată înainte de proces, cât și de diverse audieri preliminare. Însă cea mai înaltă instanță judiciară din Franța a anulat respingerea dosarului penal al celor doi, în 2012, deschizând calea către acest proces.
„Au trecut nouă ani. Nouă ani de suferință care s-au terminat, în sfârșit”, a declarat avocatul poliției Daniel Merchat.
Membri ai familiilor și cunoscuți ai celor trei băieți au părăsit sala de ședință cu lacrimi în ochi.
„Poliția este de neatins. Ei nu vor fi condamnați niciodată”, a declarat Adel Benna, fratele lui Zyed Benna
Morțile minorilor au declanșat, în urmă cu zece ani, o revoltă în rândul tinerilor de la periferii, în special de origine africană, care au manifestat în mod violent timp de trei săptămâni în semn de protest față de discriminarea și hărțuirea din partea poliției, incendiind mii de mașini și o serie de clădiri publice.