Doi români uciși și patru răniți în Congo, confirmă MAE. MASACRELE din regiune escaladează. Evitați zona!

Publicat: 08 02. 2024, 17:58
Actualizat: 08 02. 2024, 19:19

Ministerul Afacerilor Externe confirmă faptul că doi cetățeni români au fost uciși și alți patru răniți ca urmare recrudescenței conflictelor armate din Africa centrală, în cazul acesta RD Congo. Atacurile tribale transfrontaliere Congo – Rwanda – Uganda mocnesc și se aprind de 50 de ani cu regularitate.

MAE confirmă, potrivit informaţiilor disponibile la Celula de Criză Interinstituţională, că doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi în urma evenimentelor recente din Congo. MAE recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare în această ţară.

Un război ignorat

Atacantul naţionalei de fotbal al RD Congo, Cédric Bakambu, a denunţat, lunea trecută pe reţelele de socializare, tăcerea privind masacrele din estul ţării. Avertismentul a fost pe cât de viral, pe atât de ignorat.

Toată lumea vede masacrele din estul Congo, dar toată lumea tace, a scris jucătorul echipei Real Betis.Puneţi aceeaşi energie pe care o puneţi în a vorbi despre Cupa Africii pe Naţiuni în a evidenţia ceea ce se întâmplă aici, nu există gesturi mici, a adăugat el.

Conflictul din estul ţării durează de la războiul din 1996. Potrivit unor estimări, luptele din estul ţării au făcut aproape 6 milioane de victime între 1997 şi 2008. Din luna octombrie a anului trecut se observă o recrudescenţă a luptelor între armată, rebelii din mişcarea 23 martie şi aşa-numitele grupuri armate „patriotice”. Conflictul implică, de asemenea, forţe din ţările vecine Rwanda şi Uganda.

Avetismentul MAE

”Potrivit informaţiilor disponibile la nivelul CCI, la acest moment rezultă decesul a doi cetăţeni români şi rănirea a altor patru cetăţeni români în evenimentele recente din R.D. Congo. Reiterăm faptul că MAE recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo având în vedere că situaţia de securitate din această ţară este extrem de volatilă. Alerta de călătorie pentru R.D. Congo este disponibilă la https://www.mae.ro/travel-alerts/2902”, a arătat MAE.

Rebelii din M23 au lansat o ofensivă majoră în 2022, care a dus la o intervenţie militară şi la eforturi de mediere din partea liderilor regionali din Africa de Est. Aceştia au negociat o încetare a focului anul trecut, dar aceasta a fost încălcată în mod repetat.

Congo, puterile occidentale şi un grup de experţi ONU au declarat că grupul rebel condus de Tutsi este susţinut de Rwanda vecină, ceea ce Rwanda neagă. Confruntările dintre rebeli, forţele armatei şi grupurile de autoapărare care îi susţin s-au intensificat recent, forţând comunităţi întregi să fugă în zonele percepute ca fiind mai sigure.

Citiți și: Trei români au MURIT într-o confruntare violentă în Congo