Suspiciunile privind comiterea unor „acțiuni ostile” de către Matthew Miller Todd și Jeffrey Edward Fowle au fost confirmate cu dovezi și mărturiile lor, potrivit KCNA.
„Organismul însărcinat în acest sens își continuă ancheta și efectuează pregătiri pentru a-i prezenta în fața unui tribunal în baza capetelor de acuzția confirmate”, a adăugat agenția.
Jeffrey Edwards Fowle a intrat pe teritoriul nord-coreean la 29 aprilie și a fost arestat la scurt timp după aceea pentru că a lăsat o biblie la hotel, potrivit autorităților. El ar fi încălcat în acest fel condițiile acordării vizei.
Matthew Todd Miller, în vârstă de 24 de ani, a fost arestat tot în aprilie, după ce și-a rupt viza și a cerut azil politic în această dinastie stalinistă.
Trei americani sunt deținuți în total în Coreea de Nord. Al treilea este Kenneth Bae, un american de origine coreeană arestat în 2012 și condimat la 15 ani de închisoare pentru că a încercat, potrivit justiției nord-coreene să răstoarne regimul.
Potrivit Phenianului, Kenneth Bae este un creștin evanghelist trimis în China în perioada 2006-2012 cu scopul de a crea „baze ale unui complot”.
Eforturile depuse de către Statele Unite pentru a obține eliberarea lui Kenneth Bae, trimis într-un lagăr după ce a fost spitalizat timp de mai multe luni, au eșuat până în prezent.
Washingtonul a publicat în mai un nou avertisment adresat cetățenilor americani, recomandându-le să evite orice călătorie în Coreea de Nord și subliniind că inclusiv un sejur organizat de către un operator turistic nu poate împiedica o arestare arbitrară.
În 2013, un veteran din Războiul Coreei (1950-1953), Merrill Newman, în vârstă de 85 de ani, a fost deținut timp de peste o lună pentru că a pus întrebări despre veterani nord-coreeani, în pofida faptului că se afla în această țară într-un voiaj organizat.
Statele Unite nu întrețin relații diplomatice cu Coreea de Nord Ambasada Suediei la Phenian propune servicii consulare turiștilor americani în cazul în care se îmbolnăvesc, sunt arestați sau în caz de deces.