Dianne Feinstein, decanul de vârstă din Senatul SUA şi o figură istorică a Partidului Democrat, a murit la vârsta de 90 de ani.
Ea a fost prima femeie care a ajuns primar în San Francisco.
Ulterior, a servit ca senator de California pentru mai mult de 30 de ani.
Dianne Feinstein a fost recunoscută ca un politician tenace şi un pilon influent al Camerei superioare a Congresului SUA. Însă, în ultima vreme, ea a fost criticată de Partidul Democrat, după o investigaţie jurnalistică ce a evidenţiat declinul ei cognitiv.
Punchbowl News, o instituţie media specializată în ştiri legate de Congresul SUA, a oferit informaţiile.
Joi dimineață, senatoarea votase din nou în Congres și nimic nu părea să arate că urmează a se întâmpla ceva teribil.
Dianne Feinstein şi-a anunţat retragerea din politică în februarie, spunând că nu va candida pentru un nou mandat în 2024.
Preşedintele Joe Biden i-a lăudat calităţile și a numit-o „prietena mea apropiată”, referindu-se în special la rolul său de pionierat în privinţa prezenţei femeilor în politică.
Feinstein a fost primar al oraşului San Francisco timp de 10 ani, preluând mandatul după asasinarea, în 1978, a lui George Moscone şi a politicianului Harvey Milk, figuri importante în cadrul mişcării LGBT.
În 1994, ca senator de California, ea a obţinut adoptarea unei interdicţii de 10 ani privind puştile de asalt în 1994, scrie France 24.
De asemenea, a sprijinit războiul declanșat de George W. Bush în Irak şi s-a impus ca un membru influent al Comisiei de Informaţii. Raportul său de mii de pagini care demonstrează minciunile CIA despre tortură a intrat în istorie. În fine, a jucat un rol important și în revizuirea a sute de legi importante.
Cu toate acestea, în ultimii ani, Dianne Feinstein şi-a erodat capitalul politic din cauza îndoielilor persistente cu privire la coerenţa sa, adesea exprimate de propria tabără.
Foşti consilieri parlamentari au descris episoade de confuzie mentală, după cum a arătat o investigație a publicației New Yorker. Pierderile ei de memorie au ieşit la iveală în timpul audierii în faţa Senatului a fostului şef al Twitter, Jack Dorsey, când Dianne Feinstein i-a pus aceeaşi întrebare, cuvânt cu cuvânt, de două ori la rând.
Cazul său a fost citat în mod regulat în timpul dezbaterilor privind vârsta înaintată a multor oficiali aleşi din Statele Unite.
Preşedintele Joe Biden, care candidează din nou, are 80 de ani, iar concurentul şi predecesorul său, Donald Trump, 77 de ani.
Mai mult, fosta șefă a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în vârstă de 83 de ani, a anunţat la începutul lunii septembrie că va candida din nou în California.