Dominique Strauss-Kahn speră la un acord, luni, cu Nafissatou Diallo și încheierea procedurii civile în SUA

Publicat: 09 12. 2012, 13:07
Actualizat: 25 06. 2013, 16:39

Avocații lui Dominique Strauss-Kahn se prezintă luni la un tribunal din New York cu speranța încheierii unui acord financiar cu o cameristă, Nafissatou Diallo, care îl acuză de agresiune sexuală, acord care ar încheia dosarul acestei adevărate saga judiciare americane, relatează AFP.

Cele două părți urmează să se prezinte la ora locală 14.00 (21.00, ora României) la un tribunal din Bonx, pentru a prezenta judecătorului Douglas McKeon un rezumat al unor negocieri purtate cu discreție, în ultimele luni, în vederea încheierii acestui acord care ar pune capăt procedurii civile.

„Dacă va exista un acord, acesta va fi anunțat în ziua respectivă (luni)”, a declarat judecătorul pentru AFP.

Nafissatou Diallo, în vârstă de 33 de ani, o cameristă originară din Guineea, pe care nimeni nu a mai văzut-o în public din august 2011, este așteptată la tribunal împreună cu avocații săi. Judecătorul nu a cerut ca Dominique Strauss-Kahn să fie prezent.

„Sper că vom avea un acord semnat în câteva zile”, declara la 30 noiembrie, pentru AFP, William Taylor, principalul său avocat.

Acordurile negociate sunt extrem de frecvente în Statele Unite, în cadrul procedurilor civile, vizând exclusiv obținerea unor despăgubiri. Ele evită un proces lung și costisitor cu un rezultat nesigur. Ele nu reprezintă recunoașterea vinei, ci permit unui acuzat să se debaraseze de un dosar, fără să fie nevoit să ofere explicații.

Sumele negociate pot atinge uneori milioane de dolari și sunt, în general, confidențiale.

În cazul DSK, suma ar putea să fie „între trei și zece milioane de dolari, cel mai probabil în jur de cinci” milioane de dolari, apreciază un avocat specializat în astfel de cazuri, Matthew Galluzzo.

O treime din suma negociată revine de obicei avocaților reclamantului.

William Taylor a calificat totuși „complet false” informații potrivit cărora Dominique Strauss-Kahn ar fi aceptat să plătească șase milioane de dolari.

– Consecințe internaționale

Acuzațiile formulate de cameristă, la 14 mai 2011, au lansat o extraordinară saga judiciară, cu unele consecințe internaționale. Dominique Strauss-Kahn, în vârstă de 63 de ani, la vremea respectivă director general al FMI, a fost arestat pe Aeroportul JFK în timp ce se pregătea să plece spre Franța, a fost încarcerat timp de mai multe zile, inculpat și plasat, ulterior, sub arest la domiciliu.

El a demisionat de la conducerea FMI la 19 mai. Cazul a pus capăt ambițiilor sale de a deveni președintele Franței. Între timp a divorțat de soția sa, jurnalista americană Anne Sinclair.

Diallo, o văduvă analfabetă, în vârstă de 33 de ani, care creștere singură o fiică adolescentă, l-a acuzat că a constrâns-o la relații sexuale orale în aparatemntul său de lux de la Hotelul Sofitel, în care aceasta a intrat să facă curățenie.

Dominique Strauss-Kahn a recunoscut acest raport sexual oral de câteva minute cu camerista, „o greșeală morală”, dar care a avut loc „fără violență sau constrângere”.

Diallo a depus plângere în dreptul civil la 8 august 2011.

Imediat după aceea, într-o serie de întorsături extraordinare ale acestui caz, procurorul însărcinat cu procedura penală, lansată la 14 mai, a cerut clasarea acesteia.

El a explicat că Nafissatou Diallo a mințit în mod repetat anchetatorii și a „afectat grav credibilitatea sa ca martor”. Procedura penală a fost abandonată la 23 august 2011, iar Dominique Strauss-Kahn a revenit în Franța.

Între timp, el a fost inculpat pentru proxenetism în formă agravantă, în grup organizat, într-un caz cunoscut sub numele de Carlton. Avocații săi au cerut să se constate nulitatea întregii proceduri, iar justiția urmează să se pronunțe în acest sens la 19 decembrie.

În ultimele luni, Dominique Strauss-Kahn a revenit în viața publică, acordând un interviu săptămânalului Le Point, în octombrie, și participând la o serie de conferințe în străinătate. El a creat, de asemenea, o firmă de consultanță, la Paris.