„Aș vrea să încep prin a-mi exprima încă o dată încrederea deplină în serviciile de informații americane,” spunea președintele Donald Trump, moment în care camera în care se afla s-a cufundat în întuneric. Trump nu s-a intimidat și a plasat o glumiță: „Uups! Tocmai ne-au stins lumina… Trebuie să fie serviciile…!” Apoi a continuat, în râsetele celor prezenți: „Nu-i nimic. Toată lumea e în regulă?… Bine. A fost cam ciudat. Dar totul e în regulă.”
Lights go dark at White House as Trump says he has full confidence in US intel agencies pic.twitter.com/1N1un5tfyz
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) July 17, 2018
Președintele american a fost nevoit să iasă la rampă cu această declarație oficială, după ce America a luat foc pentru că – la întâlnirea de la Helsinki cu Vladimir Putin – și-a exprimat încrederea în asigurările președintelui rus că Moscova n-a avut nici un amestec în alegerile prezidențiale americane din 2016. În același timp, Departamentul de Justiție al SUA tocmai inculpase 12 agenți secreți ruși pentru accesarea ilegală a serverelor Partidului Democrat, de unde au sustras ilegal date pe care le-au difuzat în timpul campaniei.
Ca să dreagă busuiocul, Trump pretinde acum căS-A EXPRIMAT GREȘITși ar fi intenționat să spună că nu are motive să se îndoiască de credibilitatea afirmațiilor lui Vladimir Putin. Justificările sale nu au fost apreciate de o mare parte a opiniei publice americane, care își amintesc insistența cu care Trump a acuzat ancheta procurorului general adjunct Robert Mueller că ar fi ovânătoare de vrăjitoare.
În urma valului de acuzații de trădare a intereselor naționale americane, Trump susține că s-ar fi uitat pe transcrierea conferinței de presă de la Helsinki și și-a recunoscut greșeala: „Într-o frază esențială, am spus „would” în loc de „wouldn’t„,” explică el semantica vorbelor sale. „Fraza ar fi trebuit să sune cam așa „Nu văd nici un motiv de ce nu ar fi fost Rusia (implicată, n.r.). Adică o dublă negație.”
Acum, Trump acceptă concluzia serviciilor sale secrete privind interferența rușilor în campanie, dar repetă că nu i-au influențat succesul în alegeri. De asemenea continuă să laude disponibilitatea lui Vladimir Putin de a pune cei doi 12 agenți la dispozișia investigatorilor americani pe care i-a invitat la Moscova.
O serie de politicieni americani de top, atât din tabăra democrată, cât și din cea republicană s-au declarat revoltați de atitudinea lui Trump, pe care o considere dovadă de slăbiciune în fața lui Putin, pe care nu a îndrăznit să-l înfrunte.