Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, ar fi avut o convorbire telefonică cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, informează Reuters.
Potrivit sursei citate, Trump i-ar fi solicitat lui Putin să nu continue să ia măsuri care ar putea duce la escaladarea conflictului din Ucraina, a informat o sursă apropiată discuțiilor.
Convorbirea vine în contextul în care în presa americană au apărut informații conform cărora actualul președinte al SUA, Joe Biden, ar dori să îl convingă pe succesorul său „să nu abandoneze Kievul”.
Trump și Putin au discutat în ultimele zile, a spus sursa. Trump a vorbit miercuri cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Trump a criticat amploarea sprijinului militar și financiar acordat de SUA pentru Kiev, și a promis că va pune capăt războiului rapid, fără a spune, însă, cum o va face.
Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că nu a fost informat în prealabil cu privire la un eventual apel telefonic dintre Trump și Putin. Ulterior, instituția nu a putut nici să confirme, nici să infirme existența convorbirii dintre cei doi.
„Nu comentăm apelurile private dintre președintele Trump și alți lideri mondiali”, a spus Steven Cheung, directorul de comunicare al lui Trump, întrebat despre apelul telefonic, care a fost dezvăluit pentru prima dată de The Washington Post.
Ambasada Rusiei la Washington nu a dorit momentan să comenteze acest subiect.
Republicanul va prelua mandatul pe 20 ianuarie după ce a învins-o pe Kamala Harris în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie. Biden l-a invitat pe Trump să vină la Biroul Oval miercuri, a informat Casa Albă.
Duminică, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că mesajul principal al lui Biden va fi angajamentul său de a asigura un transfer pașnic al puterii și, de asemenea, va vorbi cu Trump despre ceea ce se întâmplă în Europa, Asia și Orientul Mijlociu.
„Președintele Biden va avea ocazia în următoarele 70 de zile să prezinte argumente în fața Congresului și a viitoarei Administrații că Statele Unite nu ar trebui să plece din Ucraina, că abandonarea Ucrainei înseamnă mai multă instabilitate în Europa”, a declarat Sullivan pentru CBS.
Comentariile lui Sullivan au venit în timp ce Ucraina a atacat duminică Moscova cu cel puțin 34 de drone, cea mai mare lovitură cu drone în capitala Rusiei de la începutul războiului.
Când a fost întrebat dacă Biden ar cere Congresului să adopte o legislație pentru a autoriza finanțare suplimentară pentru Ucraina, Sullivan a evitat să dea un răspuns clar.
„Nu sunt aici să prezint o propunere legislativă specifică. Președintele Biden va argumenta că avem nevoie de resurse continue pentru Ucraina și după sfârșitul mandatului său”, a spus, în schimb, Sullivan.
Washingtonul a oferit Ucrainei ajutor militar și economic în valoare de zeci de miliarde de dolari de la începutul războiului, în februarie 2022, finanțare pe care Trump a criticat-o în mod repetat, cu ajutorul unor congresmeni republicani.
Trump a insistat anul trecut că Putin nu ar fi invadat niciodată Ucraina dacă el ar fi fost la Casa Albă în acel moment. Republicanul a spus pentru Reuters că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze teritorii pentru a ajunge la un acord de pace, lucru pe care ucrainenii îl resping și pe care Joe Biden nu l-a sugerat niciodată.
Zelenski a declarat joi că nu cunoaște niciun detaliu al planului lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina și că este convins că o încheiere rapidă va presupune concesii majore din partea Kievului.
Potrivit Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală, Congresul a alocat Ucrainei peste 174 de miliarde de dolari în timpul Administrației Biden. Analiștii consideră că este aproape sigur ca ritmul ajutoarelor să scadă odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă și odată cu revenirea republicanilor la conducerea Senatului american.
RĂZBOI în Ucraina, ziua 991. Declarații controversate din tabăra lui Donald Trump. Adio, Crimeea?!
Joe Biden îl va primi miercuri la Casa Albă pe Donald TRUMP, viitorul președinte al SUA
Sursa foto: Profimedia