Prima pagină » Știri externe » Donald Trump, acuzat că a dezvăluit Rusiei informații clasificate: „Am dreptul absolut de a împărtăși astfel de lucruri”

Donald Trump, acuzat că a dezvăluit Rusiei informații clasificate: „Am dreptul absolut de a împărtăși astfel de lucruri”

Donald Trump, acuzat că a dezvăluit Rusiei informații clasificate: „Am dreptul absolut de a împărtăși astfel de lucruri
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a dezvăluit informații clasificate în cursul întrevederii pe care a avut-o săptămâna trecută cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, și cu ambasadorul rus Serghei Kislyak, afirmă foști și actuali oficiali americani citați de cotidianul Washington Post. Casa Albă a negat orice acuzație în acest sens.

Donald Trump i-a primit pe 10 mai la Casa Albă pe Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, și pe ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Serghei Kislyak.

Potrivit unor foști și actuali oficiali americani, Donald Trump a început să discute detalii despre o amenințare de tip terorist reprezentată de rețeaua Stat Islamic (IS) asociată transportării laptop-urilor la bordul avioanelor de pasageri. În acest mod, Donald Trump ar fi dezvăluit informații clasificate și ar fi periclitat o sursă esențială de informații despre organizația fundamentalistă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria și Irak.

Informațiile dezvăluite de Donald Trump oficialilor ruși fuseseră oferite serviciilor de spionaj americane de o națiune aliată a Statelor Unite prin intermediul unui acord de schimb de date clasificate considerate atât de sensibile încât detaliile nu le sunt transmise altor aliați occidentali și sunt restricționate chiar și în cadrul Administrației de la Washington, au explicat pentru cotidianul The Washington Post, sub protecția anonimatului, foști și actuali oficiali americani.

Națiunea aliată care a oferit Statelor Unite aceste informații nu a acordat permisiunea transmiterii acestor materiale Rusiei, iar decizia lui Donald Trump periclitează cooperarea cu un aliat care are date esențiale despre organizația teroristă Stat Islamic. După întâlnirea lui Donald Trump cu Serghei Lavrov și Serghei Kislyak, oficiali de la Casa Albă au încercat să limiteze daunele provocate, adresându-se Agenției Centrale de Informații (CIA) și Agenției pentru Siguranța Națională (NSA).

Statele Unite au semnalat săptămâna trecută că analizează posibilitatea interzicerii transportării laptop-urilor în cabinele avioanelor de pasageri, din cauza riscurilor teroriste.

„Este vorba de informații puternic codificate; Donald Trump a dezvăluit ambasadorului Rusiei mai multe informații decât le transmitem aliaților”, a explicat un oficial bine informat citat de ziarul The Washington Post.

Dezvăluirile intervin în contextul în care Donald Trump este vizat de o serie de presiuni politice și juridice din cauza contactelor cu Moscova. Săptămâna trecută, președintele SUA l-a destituit pe directorul FBI, James Comey, în timp ce acesta coordona o investigație vizând legături ale unor apropiați ai lui Donald Trump cu Rusia în campania electorală.

La o zi după demiterea lui James Comey, Donald Trump i-a primit în Biroul Oval pe Serghei Lavrov și pe Serghei Kislyak. În cursul discuțiilor, liderul SUA a început să le ofere oficialilor ruși detalii despre riscurile teroriste care au ca sursă rețeaua Stat Islamic și asociate utilizării calculatoarelor portabile la bordul avioanelor.

Președinția SUA respinge acuzațiile

Pentru orice membru al instituțiilor guvernamentale americane, discutarea unor astfel de date în detaliu cu un potențial adversar ar fi un lucru ilegal. În calitatea de președinte, Donald Trump are autoritatea de a declasifica documente. Președinția SUA susține că nu a fost transmisă nicio informație clasificată Rusiei.

„Președintele și ministrul rus de Externe au discutat despre amenințările obișnuite generate de organizații teroriste, inclusiv despre cele din domeniul transportului aerian”, afirmă Herbert McMaster, consilierul prezidențial pentru Siguranță Națională, care a asistat la întrevedere. „Nu s-a discutat deloc despre surse ale serviciilor sau despre metode, nici despre operațiuni militare despre care să nu se știe deja la nivel public”, susține consilierul lui Donald Trump.

Acesta din urmă a reacționat printr-un mesaj publicat pe contul său de Twitter, în care susține că are „dreptul absolut” de a desecretiza orice tip de informație. 

„În calitate de președinte, am vrut să împărtășesc cu Rusia (în cursul unei întrevederi publice la Casa Albă), având dreptul absolut, lucruri referitoare la terorism și la siguranța aeronautică. Sunt rațiuni umanitare, plus că vreau ca Rusia să intensifice semnificativ operațiunile împotriva rețelei Stat Islamic și terorismului”, a transmis Donald Trump marți prin Twitter.

Acuzațiile au fost dezmințite și de Rex Tillerson, secretar de Stat american.

„În cursul întrevederii președintelui Trump cu ministrul de Externe Lavrov au fost abordate of serie largă de subiecte, printre care amenințările și eforturile comune în ceea ce privește combaterea terorismului”, a declarat Tillerson, potrivit agenției de știri Reuters.

În cursul conversației a fost discutată și natura acestor amenințări, însă „nu s-a discutat despre surse, metode ori operațiuni militare”, a precizat oficialul american.

Agenția Centrală pentru Informații (CIA) și Agenția pentru Siguranță Națională (NSA) au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Însă mai mulți foști și actuali oficiali americani au exprimat preocupare în legătură cu modul în care Donald Trump gestionează informațiile sensibile.

„Este destul de șocant. Trump pare să fie destul de neglijent și nu conștientizează gravitatea lucrurilor cu care are de-a face, mai ales în cazul informațiilor sensibile și problematicii siguranței naționale”, a declarat un fost oficial american care are legături cu actuali membri ai Administrației de la Washington.

Oficialii ruși: „Este vorba de un nou caz de știri false”

Administrația de la Moscova a respins informațiile conform cărora președintele SUA, Donald Trump, ar fi dezvăluit Rusiei informații clasificate, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, subliniind că este o știre „falsă” și notând că presa americană „dăunează sănătății”.

„Este vorba de un nou caz de știri false. În ultima vreme, mai bine nu citiți ziarele americane: în afara faptului că dăunează sănătății, sunt periculoase”, a transmis Maria Zaharova pe Facebook, potrivit cotidianului italian La Repubblica.

La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a catalogat acuzațiile drept „absurde”.

„Nu discutăm despre acest subiect. Este o absurditate. Nu avem nimic de-a face cu această absurditate. Este total absurd. Nu avem nimic de confirmat sau de negat”, a argumentat Dmitri Peskov, citat de site-ul agenției Tass.

Citește și