Miliardarul american Donald Trump este acuzat de fraudarea mai multor studenți care au urmat cursurile unui institut pe care acesta îl patronează, procurorii solicitând plata unor despăgubiri de 40 milioane de dolari, potrivit CNN.
Procurorul general al statului New York, Eric Schneiderman, susține că Trump s-a folosit de statutul de vedetă pentru a atrage studenți la școala sa de investiții, Trump Entrepreneur Initiative, cu promisiunea că miliardarul ar fi implicat în elaborarea programei școlare și în recrutarea instructorilor, potrivit CNN.
„Monetizând statutul de vedetă, Trump a apărut în mai multe spoturi publicitare, cu promisiuni false, pentru a convinge oamenii să plătească zeci de mii de dolari pe care nu îi aveau pentru cursuri pe care nu le-au mai primit”, a declarat Schneiderman într-un comunicat preluat de CNN.
Procurorul solicită 40 milioane de dolari de la Trump, banii reprezentând amenzi și sumele necesare pentru despăgubirea persoanelor înscrise la cursurile promovate de miliardar.
Trump a reacționat pe Twitter, calificându-l pe Schneider drept „categorie ușoară”. El susține că 98% dintre studenții care au urmat cursurile au fost mulțumiți.
Avocatul lui Trump, Michael Cohen, totodată vicepreședinte executiv la Trump Organization, a declarat că procesul „nu are niciun fundament și nu reprezintă decât publicitate ieftină, folosită de Schneiderman pentru a distrage atenția de la performanțele proaste pe care le-a avut în funcție”.
Trump Entrepreneur Initiative a fost redenumită în 2010 din Trump University, după ce autoritățile au interzis utilizarea termenului „universitate” fără autorizațiile și avizele aferente. Investigația procurorului general a început în anul 2011 și se referă la mai multe companii care oferă servicii de educație.
Un grup de foști studenți din California au acționat de asemenea în justiție școala lui Donald Trump pentru reclamă falsă. Într-un proces colectiv început în 2010, studenții susțin că au fost convinși, prin promisiuni false, să cheltuiască mii de dolari pe workshop-uri și mentorat.
Școala lui Trump oferă cursuri de imobiliare, managementul activelor, antreprenoriat și acumularea averii. Prețurile pornesc de la aproximativ 1.500 de dolari pentru un workshop de 3 zile și ajung la 35.000 de dolari pentru un pachet complet.
Pentru promovare, instituția se bazează în principal pe numele patronului, și nu pe rezultatele obținute. Cu o avere estimată la 3,2 miliarde de dolari, Trump este pe locul 128 în topul Forbes al miliardarilor americani.