Donald Trump ar putea amâna aderarea Ucrainei la NATO pentru 20 ani. Vladimir Putin vrea ca Ucraina să rămână stat neutru

Publicat: 08 11. 2024, 15:05
RĂZBOI în Ucraina, ziua 1019. Întâlnire Trump-Zelenski, la ParisSursa Foto: Profimedia

Echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump, ar propune amânarea aderării Ucrainei la NATO pentru 20 ani, o soluție de compromis pentru a pune capăt războiului cu Rusia. Ucraina ar continua să primească armament, a raportat un articol publicat de  Wall Street Journal  pe 6 noiembrie, citând trei surse apropiate lui Trump.

Trump, care a câștigat alegerile prezidențiale pe 5 noiembrie, a declarat în repetate rânduri că ar pune capăt războiului în „24 de ore” și va retrage SUA din Ucraina. Raportările anterioare din presă și declarațiile din cercul său de apropiați au indicat că planul său ar presupune înghețarea războiului pe liniile actuale ale frontului și crearea unei zone demilitarizate în est.

Ucraina ar putea fi forțată de Trump să-și cedeze teritoriul

În prezent, Rusia ocupă aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei în sud și est și continuă să împingă apărătorii ucraineni,  dar cu pierderi semnificative. Rămâne neclar cine ar supraveghea zona demilitarizată de 1.300 de kilometri, dar un consilier anonim al lui Trump a declarat pentru WSJ că Washingtonul le-ar solicita aliaților europeni să trimită trupe.

Această propunere este doar una dintre ideile care circulă în echipa lui Trump, iar sursele au adăugat că președintele ales are tendința de a lua decizii politice majore pe loc. Doi dintre consilierii lui Trump, generalul în retragere Keith Kellogg și Fred Fleitz, au propus în iunie încetarea ajutorului militar pentru Ucraina, cu condiția ca aceasta să accepte să înceapă negocieri de pace cu Rusia.

Totodată, Kellogg a menționat că planul ar include avertismente suplimentare către Rusia că SUA ar spori sprijinul militar pentru Ucraina dacă aceasta refuză termenii armistițiului. Fleitz a spus că Trump a reacționat pozitiv la plan. Planul presupunea și amânarea aderării Ucrainei la NATO pentru 20 ani în schimbul unui acord de pace cu garanții de securitate. Ucraina a solicitat aderarea la NATO în 2022, dar nu a primit o invitație.

Putin: Ucraina ar trebui să rămână neutră

Dictatorul rus Vladimir Putin a declarat joi că Ucraina ar trebui să rămână neutră pentru a exista o șansă la pace. El mai susține că granițele Ucrainei ar trebui să fie în conformitate cu dorințele oamenilor din teritoriile revendicate de Rusia.Putin a afirmat că Rusia a recunoscut granițele post-sovietice ale Ucrainei pe baza înțelegerii că aceasta va fi neutră. Alianța militară NATO condusă de SUA a declarat în repetate rânduri că Ucraina va adera într-o zi.

„Dacă nu există neutralitate, este dificil să ne imaginăm existența unor relații de bună vecinătate între Rusia și Ucraina. Dacă Ucraina nu este neutră, va fi folosită constant ca un instrument în mâini greșite și în detrimentul intereselor Federației Ruse. Suntem hotărâți să creăm condiții pentru o soluționare pe termen lung, astfel încât Ucraina să fie un stat independent și suveran, și nu un instrument în mâinile unor țări terțe, utilizat în interesul acestora. Granițele Ucrainei ar trebui să fie conforme cu deciziile suverane ale oamenilor care trăiesc în anumite teritorii, pe care le considerăm teritorii istorice ale noastre”, a spus Putin.

Rusia controlează aproximativ o cincime din Ucraina după mai mult de doi ani și jumătate de război. Putin și-a prezentat pe 14 iunie termenii pentru încetarea conflictului: Ucraina ar trebui să renunțe la ambițiile de aderare la NATO și să își retragă trupele și să înceteze orice operațiune militară pentru teritoriile revendicate de Rusia: Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie și Crimeea.

Ucraina respinge aceste condiții, considerându-le drept o „capitulare”, iar președintele Volodimir Zelenski a prezentat un „plan de victorie” prin  care a cerut sprijin suplimentar din partea Occidentului.  Ucraina afirmă că nu va avea odihnă până când fiecare ultim soldat rus nu va fi expulzat din teritoriul său, deși chiar și generalii americani spun că un astfel de obiectiv ar necesita resurse masive pe care Ucraina nu le are în prezent, scrie Reuters.

 

Citește și: Dmitri Medvedev: „Victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA este o veste proastă pentru Ucraina”