Donald Trump ar putea propune suspendarea ajutorului pentru Ucraina dacă Zelenski nu negociază un acord de pace cu Rusia. Reacția Ucrainei

Publicat: 26 06. 2024, 08:48

Doi consilieri ai lui Donald Trump i-au prezentat acestuia un plan pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina: dacă republicanul va câștiga alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, Trump ar urma să solicite Kievului să meargă la masa tratativelor cu Rusia, în vederea semnării unui acord de pace.

În caz contrar, Ucraina ar urma să rămână fără ajutorul militar și economic pe care îl primește din partea Washingtonului.

În același timp, Statele Unite ar urma să avertizeze Moscova că orice refuz de a negocia ar avea ca rezultat un sprijin sporit al SUA pentru Ucraina, a declarat generalul în retragere Keith Kellogg, unul dintre consilierii pentru securitate națională ai lui Trump, într-un interviu citat de Reuters.

Conform planului elaborat de Kellogg și Fred Fleitz, care au fost amândoi membri importanți ai Consiliului Național de Securitate în timpul primului mandat al lui Trump, armistițiul ar urma să fie încheiat pe baza liniei frontului din momentul începerii discuțiilor de pace.

Ei și-au prezentat strategia lui Trump, iar candidatul republican la președinție a răspuns favorabil, a declarat Fleitz.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a spus că numai declarațiile făcute de Trump însuși sau de membrii autorizați ai echipei sale de campanie ar trebui considerate oficiale.

Cum a reacționat Ucraina

Mihailo Podolyak, Consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți că încetarea ostilităților în baza liniilor actuale ale frontului ar fi „ciudată”, având în vedere că Rusia a încălcat dreptul internațional prin invadarea Ucrainei.

„Ucraina are o înțelegere absolut clară și este descrisă în formula de pace propusă de președintele Zelenski. Se spune clar acolo: pacea nu poate fi decât echitabilă și se poate baza doar pe dreptul internațional”, a spus el pentru Reuters.

Consiliul pentru Securitate Națională de la Casa Albă a anunțat că Administrația Biden nu va forța Ucraina să negocieze cu Rusia.

„Președintele Biden consideră că orice decizie privind negocierile revine Ucrainei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NSC, Adrienne Watson.

Aderarea la NATO a Kievului, sub semnul întrebării

Elementele de bază ale planului au fost subliniate într-un document publicat de „America First Policy Institute”, o organizație apropiată lui Trump, unde Kellogg și Fleitz dețin funcții de conducere.

Kellogg a declarat că ar fi crucial ca Rusia și Ucraina să ajungă rapid la masa negocierilor dacă Trump câștigă alegerile.

„Le spunem ucrainenilor: «Trebuie să veniți la masa negocierilor, iar dacă nu, sprijinul Statelor Unite se va termina» Și îi spunem și lui Putin: «Trebuie să vii la masa negocierilor, iar dacă nu, atunci le vom oferi ucrainenilor tot ce au nevoie pentru a vă anihila”, spune Kellogg.

Potrivit documentului, Moscova ar fi, de asemenea, convinsă să se prezinte la negocieri cu promisiunea că aderarea Ucrainei la NATO va fi suspendată pe o perioadă nedeterminată, mai arată sursa citată.

La rândul său, Fleitz a spus că Ucraina nu trebuie să cedeze oficial teritorii Rusiei. Totuși, spune el, este puțin probabil ca Ucraina să-și recapete controlul efectiv asupra întregului său teritoriu în termen scurt.

O pace durabilă în Ucraina ar necesita garanții suplimentare de securitate pentru Ucraina, au spus Kellogg și Fleitz. Fleitz a adăugat că „înarmarea Ucrainei până în dinți” ar fi probabil un element-cheie în acest sens.

Sursa foto: Shutterstock