Donald Trump ar urma să fie audiat în investigația privind contactele cu Rusia. Prima reacție a președintelui SUA
UPDATE: Președintele SUA, Donald Trump, s-a declarat dispus să discute cu membrii Comisiei speciale care anchetează ingerințele Rusiei în scrutinul prezidențial, insistând că nu au existat contacte cu Moscova și că el nu este investigat.
Întrebat dacă va discuta cu echipa procurorului special Robert Mueller, Donald Trump a răspuns afirmativ.
„Nu au existat contacte, nu a avut loc nicio infracțiune. Și, teoretic, toată lumea îmi spune că nu sunt vizat de investigație. Noi am fost foarte deschiși. Puteam fi închiși și ar fi durat câțiva ani. Dar, știți, este ceva de genul, dacă știi că nu ai făcut nimic rău…, atunci să fim deschiși, să trecem peste acest episod”, a afirmat Donald Trump, potrivit site-ului agenției Reuters.
Anticipând că echipa coordonată de procurorul special Robert Mueller va cere audierea lui Donald Trump, avocații președintelui au luat deja legătura cu anchetatorii Biroului Federal de Investigații (FBI) pentru organizarea unui posibil interviu, au declarat luni surse judiciare citate de postul NBC News.
Conform unei surse, discuțiile sunt la nivel preliminar și continuă. Avocații lui Donald Trump încearcă să afle dacă președintele va fi audiat direct de Robert Mueller și alte date despre eventuala audiere. De asemenea, consilierii președintelui încearcă să afle dacă audierea poate fi evitată în vreun fel.
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a declarat în mai multe rânduri că fosta lui echipă de campanie electorală nu a avut niciun contact cu Rusia, deși un fost consilier, Michael Flynn, a fost inculpat pentru mărturie mincinoasă în cadrul investigației și a pledat vinovat. „S-a demonstrat că nu a existat niciun contact, niciun contact” cu Rusia, a declarat Donald Trump în decembrie 2017.
Michael Flynn a fost consultant electoral al lui Donald Trump și ulterior consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, dar a fost demis în februarie după ce ar fi refuzat să îi dezvăluie vicepreședintelui Mike Pence informații despre întâlnirile cu ambasadorul Rusiei în SUA. El a pledat vinovat în investigația privind ingerințele Moscovei.
Jared Kushner, ginerele și consilierul pentru Afaceri politice al președintelui SUA Donald Trump, a fost deja audiat de echipa procurorului special Robert Mueller.
Biroul Federal pentru Investigații (FBI), Senatul SUA și Camera Reprezentanților anchetează cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și presupuse contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigațiile. Cel puțin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a președintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpați în investigația din SUA privind ingerințele Rusiei.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și în ambiția de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane. „Eforturile Rusiei de a influența scrutinul prezidențial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinței pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activitățile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acțiune, al intensității și scopului eforturilor, comparativ cu operațiunile anterioare”, se arată în versiunea declasificată a Raportului de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informații din SUA. „Principala concluzie este că președintele Vladimir Putin a ordonat o campanie de influențare a scrutinului prezidențial desfășurat în SUA în 2016. Scopurile Rusiei au fost subminarea încrederii publice în procesul democratic american, denigrarea candidatului Hillary Clinton, compromiterea capacității sale de a fi aleasă și afectarea eventualului mandat prezidențial. Vladimir Putin și Administrația de la Moscova au dezvoltat o preferință clară pentru republicanul Donald Trump”, precizează raportul. „Vladimir Putin și Administrația Rusiei au încercat să crească șansele electorale ale lui Donald Trump prin discreditarea lui Hillary Clinton și prezentarea candidatei democrate în mod nefavorabil. Toate cele trei agenții de informații americane sunt de acord cu această concluzie. Agenția Centrală de Informații (CIA) și Biroul Federal de Investigații (FBI) au mare încredere în această concluzie; Agenția pentru Siguranța Națională (NSA) are o încredere moderată în această concluzie”, subliniază raportul.