Donald Trump: Coreea de Nord reprezintă încă o „extraordinară amenințare”
Donald Trump a transmis Congresului o notificare prin care prelungește sancțiunile împotriva Coreei de Nord.
„Existența riscului proliferării materialelor de fisiune nucleară pentru fabricarea de arme în Peninsula Coreea; acțiunile și politicile Administrației din Coreea de Nord, care destabilizează Peninsula Coreea și pun în pericol Forțele armate SUA, aliații și partenerii comerciali ai SUA din regiune, inclusiv prin continuarea programelor de înarmare atomic și balistic; și alte acțiuni și politici provocatoare, destabilizatoare și represive ale Administrației din Coreea de Nord continuă să reprezinte o amenințare neobișnuită și extraordinară asupra securității naționale, politicii externe și economiei Statelor Unite. Din aceste motive, am decis că este necesar să aplic în continuare măsurile de urgență națională conținute în Ordonanța executivă 13.466 vizând Coreea de Nord”, a transmis Donald Trump.
Sancțiunile prevăzute în această Ordonanță executivă sunt prelungite cel puțin un an, potrivit cotidianului The Washington Post.
Pe 13 iunie, după întrevederea pe care a avut-o în Singapore cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, Donald Trump afirma că regimul de la Phenian nu mai reprezenta o amenințare nucleară. „Tocmai am revenit dintr-o călătorie lungă, dar toată lumea trebuie să se simtă acum mai în siguranță decât în ziua în care mi-am început mandatul. Nu mai există nicio amenințare nucleară din partea Coreei de Nord”, declara Donald Trump prin Twitter pe 13 iunie. „Întrevederea cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un a fost o experiență interesantă și pozitivă. Coreea de Nord are un potențial măreț pentru viitor! Înaintea începerii mandatului, lumea se gândea că vom ajunge la război împotriva Coreei de Nord. Președintele Barack Obama afirma că cea mai mare și cea mai periculoasă problemă pe care o avem era Coreea de Nord. Nu mai este, puteți dormi bine la noapte!”, sublinia atunci Donald Trump. „Economisim o avere prin oprirea exercițiilor militare, care vor fi suspendate atât timp cât purtăm negocieri de bună-credință, ceea ce ambele părți fac în prezent!”, a spus Trump.
Președintele SUA, Donald Trump, a admis că procesul denuclearizării Coreei de Nord va dura mulți ani, subliniind că va fi verificat de experți americani și internaționali și oferind asigurări că Statele Unite nu vor reduce efectivele militare din Coreea de Sud. „Nu reducem nimic deocamdată, poate la un moment dat; avem 32.000 de militari în Coreea de Sud, eu am spus în campania electorală că vreau să îi aduc înapoi acasă, dar deocamdată nu pot. Însă vom limita exercițiile militare în regiune, ceea ce ne va permite să economisim mulți bani. Vom verifica procesul denuclearizării, simt că liderul nord-coreean vrea să facă acest lucru, sunt foarte sigur. Am efectuat mult timp exerciții militare, sunt foarte scumpe, Coreea de Sud contribuie, dar nu sută la sută, astfel că va trebui să discutăm aceste lucruri cu Administrația de la Seul. Vom avea un nou acord cu Administrația din Coreea de Sud”, a explicat Donald Trump.
Coreea de Sud a exprimat surprindere în legătură cu decizia președintelui SUA, Donald Trump, de oprire a exercițiilor militare comune, Administrația de la Seul cerând clarificări din partea Washingtonului. „În momentul de față, nu putem înțelege sensul exact și intențiile președintelui Donald Trump”, a declarat un oficial din cadrul Ministerului Apărării de la Seul. La rândul său, Președinția Coreei de Sud a exprimat surprindere privind anunțul făcut de Donald Trump. Următorul exercițiu militar americano-sud-coreean era programat în august. Prezența trupelor americane este considerată o garanție de securitate în Coreea de Sud.