Donald Trump discută cu Vladimir Putin soarta planetei
Iată declarațiile lui Donald Trump și Vladimir Putin după încheierea primei părți a discuțiilor de la Helsinki.
Corespondentul BBC la Casa Albă Tara McKelvey anunță că în curând, Donald Trump va face declarații de presă despre ce a discutat cu Putin. Deși nu păreau incluse pe agenda discuțiilor tete-a-tete, jurnalista susține că cei doi ar fi abordat și tema amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA și cea a anexării Crimeii.
16:37 Discuția tete-a-tete dintre Donald Trump și Vladimir Putin s-a încheiat, anunță agenția de presă rusească Interfax. Fără a da detalii, Trump afirmă că este „un bun început”.
Câteva sute de femei protestează în Piața Senatului din Helsinki împotriva uneia din primele măsuri pe care a luat-o Donald Trump la preluarea mandatului său: sistarea finanțării organizațiilor internaționale care promovează avortul sau oferă sfaturi femeilor cu privire la avorturi. Aproape 9 miliarde de dolari a făcut economie bugetul SUA odată cu eliminarea acestor finanțări, însă organizațiile pentru apărarea drepturilor femeilor din lumea întreagă consideră că măsura va avea consecințe grave în special în țările mai puțin dezvoltate.
Până la finalizarea discuțiilor, Ambasada Rusiei la Washington DC a dat publicității temele avute în vedere de cei doi președinți: normalizarea relațiilor bilaterale, situațiile din Ucraina, Siria și peninsula Coreea și lupta împotriva terorismului.
14:15 Întâlnirea dintre cei doi președinți a început. „Întreaga lume așteaptă,” a spus Trump în primele minute ale întâlnirii, la care presa a avut acces. „Abia aștept discuțiile tete-a-tete, care vor fi urmate de cele împreună cu echipele de consilieri. Sunt multe de vorbit și sper că vom găsi răspunsuri la toate întrebările. Mă bucur să te întâlnesc.” Putin nu a scos nici un cuvânt, dar a strâns mâna întinsă de omologul său.
Vladimir Putin i-a răspuns lui Trump în limba rusă: „Distinsule domn președinte, e o plăcere să te întâlnesc aici, pe acest ospitalier pământ finlandez. Am continuat să ținem legătura și până acum – vorbind la telefon sau întâlnindu-ne ocazional la diverse evenimente internaționale. Dar, desigur, a venit vremea să discutăm despre relațiile bilaterale și despre diversele probleme ale lumii. Și nu sunt deloc puține.”
Jurnaliștii au remarcat că Donald Trump a evitat să aplice și în cazul lui Putin metoda sa de a-și arăta intenția de dominare a discuției prin felul în care strânge mâna interlocutorului.
13:57 Coloana oficială a președintelui american a ajuns la Palatul prezidențial din Helsinki. „Jocul de-a cine e mai tare continuă,” scrie corespondentul The Wall Street Journal, Rebecca Ballhaus. „Putin l-a lăsat pe Trump să aștepte la hotel, aterizând cu câteva minute înaintea orei la care ar fi trebuit să înceapă discuțiile. La rândul său, Trump a întârziat să apară de la hotel, făcându-l pe președintele rus să aștepte.”
13:40 Coloana oficială a președintelui rus a ajuns la Palatul prezidențial din Helsinki.
13:15 Președintele rus Vladimir Putin a aterizat la Helsinki cu o oră întârziere, ceea ce va decala programul întâlnirii dintre cei doi, care ar fi trebuit deja să înceapă.
„Bun venit la Helsinki,” scrie artistul finlandez Olli Nurminen. „ultima oară când ne-au vizitat niște lider la fel de iubiți a fost în 1942.”
Întânirea dintre cei doi președinți, care va avea loc la Palatul prezidențial din Helsinki nu este privită cu ochi buni de finlandezi. Potrivit unui recent sondaj, 83% dintre locuitorii Finlandei au o părere proastă despre Donald Trump, iar 76% nu îl agreează nici pe Vladimir Putin. „Actuala ordine mondială este amenințată de fascinația puterii și de atitudinea de tipul fiecare pentru el” a declarat Heidi Hautala, vicepreședinte al Parlamentului European, care a participat la un protest împotriva vizitei celor doi, organizat duminică la Helsinki. „Pe Trump șu Putin îi unește disprețul față de democrație, față de înțelegerile internaționale și față de drepturile omului.”
Fără a aduna 100.000 de oameni – cum s-a întâmplat săptămâna trecută la Londra – protestul finlandezilor împotriva sosirii celor doi președinți la Helsinki a fost foarte explicit.
În replică, președintele american a preluat un mesaj postat pe twitter de asistentul său, Dan Scavino Jr, care adaugă o imagine a finlandezilor ce fac cu mâna de pe trotuar coloanei oficiale care îl duce spre reședința unde va locui în timpul vizitei în Finlanda.
Primarul capitalei finlandeze nu e îngrijorat de protestele împotriva întâlnirii celor doi lideri mondiali. „Mai degrabă aș fi fost neliniștit dacă nu era nici un protest,” spune el.
Finlanda este o țară pașnică, dovadă că ofițerii plasați pe traseul coloanelor prezidențiale nu sunt înarmați, ci doar echipați cu veste de protecție reflectorizante.
Trump recunoaște într-un mesaj scris în această dimineață că relațiile cu Rusia nu au fost niciodată atât de proaste din cauza „mulților ani de atitudine stupidă a SUA, iar acum, a Vânătoarei de vrăjitoare” orchestrată de dușmanii săi poolitici.
Răspunsul rușilor nu s-a lăsat așteptat și a fost laconic, dar la obiect. „De acord,” scrie pe contul oficial al MInisterului Afacerilor Externe de la Moscova.
Președintele american se referă la anunțul de vineri al Departamentului american de Justiție, care a pus sub acuzare 12 ofițeri ai serviciilor secrete ruse, pentru atacuri informatice și manipularea prin internet a alegerilor prezidențiale din 2016. Procurorul general adjunct al SUA Rod Rosenstein a precizat că rușii au accesat ilegal rețeaua informatică a Comitetului Național Democrat, a Comitetului democrat din Congres și a serverelor echipei de campanie a candidatului democrat la președinție, Hillary Clinton. Informațiile sustrase au fost difuzate cu câteva săptămâni înaintea scrutinului prezidențial din noiembrie 2016.
„Povestea cu cei 12 ruși s-a petrecut în timpul Administrației Obama, nu a Administrației Trump,” a replicat președintele american pe twitter. „De ce nu au făcut nimic atunci, mai ales că președintele Obama fusese informat de FBI încă din septembrie, înaintea alegerilor prezidențiale?”
Și tot el vine cu o explicație: „Președintele Obama credea că escroaca de Hillary va câștiga alegerile, așa că – atunci când a fost informat de FBI despre ingerințele Rusiei în campanie, a preferat să se pretindă că nu s-a întâmplat nimic, că nu e mare scofală și NU A FĂCUT NIMIC în legătură cu această situație. După ce EU am câștigat alegerile, cazul a devenit important și Strzok (fostul șef al Contraspionajului din FBI n.r.) a dirijat Vânătoarea de vrăjitoare înscenată împotriva mea.”
Trump ar trebui să ridice în discuțiile cu Putin și problema celor doi britanici intoxicați cu agentul neurotoxic Noviciok, incident pe care anchetatorii îl consideră legat de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, atribuită – fără dovezi oficiale – serviciilor secrete de la Moscova. Trump însă a declarat la conferința de presă comună cu Theresa May că va vorbi cu Putin despre situația din Siria și Orientul Mijlociu, precum și despre tratatul de neproliferare a armelor nucleare.
Întâlnirea dintre Donald Trump și Vladimir Putin a stârnit imediat interesul micilor intreprinzători din Finlanda, care încearcă să profite cât pot de ea.
Alții – și mai inspirați – au produs imediat un sortiment special de bere dedicat vizitei. Are 4,7% alcool!
Finlandezii au parafrazat sloganul de campanie al lui Donald Trump și l-au postat pe ecranele publicitare din gara din Helsinki.
Un magazin de suveniruri din Helsinki oferă sfaturi președintelui american: „Suntem îngrijorați. Țelul politicii este să facă lumea cât mai bună. Pentru toți. Vă rugăm, luați cele mai bune decizii.” Și adaugă un simpatic post-scriptum: „Din moment ce considerăm că toți oamenii sunt egali, Prima Doamnă beneficiază de același discount în magazinele noastre, ca oricare cetățean. Este binevenită”!”
Jurnaliștii finlandezi le reamintesc celor doi președinți că au ajuns într-o țară în caree presa este liberă.