Prima pagină » Știri externe » Donald Trump, „incitatorul-șef”! Procurorii democrați îl demonizează pe fostul președinte al Americii

Donald Trump, „incitatorul-șef”! Procurorii democrați îl demonizează pe fostul președinte al Americii

Donald Trump, „incitatorul-șef”! Procurorii democrați îl demonizează pe fostul președinte al Americii

Donald Trump a fost „incitatorul-șef” al evenimentelor din 6 ianuarie, care au culminat cu asaltul asupra Capitoliului, din Washington. Procurorii democrați din procesul deschis împotriva fostului președinte al Americii îl acuză pe omul de afaceri că a alimentat luni întregi furia partizanilor săi până când aceasta a explodat public.

Joaquin Castro, unul dintre aleşii responsabili cu prezentarea acuzaţiilor, a declarat că asaltul din 6 ianuarie nu a apărut „din neant”.

Donald Trump a refuzat să depună mărturie

„Furia mulţimii a fost stârnită luni de zile de Donald Trump”, a insistat Castro.

În ziua a doua a acestui proces istoric, procurorii au încercat să plaseze atacul asupra Capitoliului în contextul cruciadei post-electorale conduse de Donald Trump, care a contestat victoria în scrutinul prezidențial a rivalului său, Joe Biden.

Retras în Florida, magnatul imobiliar a refuzat să depună mărturie în faţa senatorilor. Dar, cu toate acestea, vocea sa a continuat să răsune în sala de şedinţe a Camerei Superioare a Congresului SUA, unde acuzarea a proiectat multe extrase din discursurile sale aprinse, a reprodus mesajele incendiare de pe Twitter, a citat cele mai controversate afirmaţii ale ex-președintelui. „Faptele arată că Trump nu a fost martor nevinovat la un accident”, aşa cum sugerează avocaţii săi, ci „şi-a abandonat rolul său de comandant-şef pentru a deveni incitatorul-şef al unei periculoase insurecţii. Donald Trump a comis o imensă crimă împotriva Constituţiei şi poporului nostru şi trebuie condamnat de Senatul american”, a rezumat Jamie Raskin, care conduce echipa de procurori democrați.

Chiar dacă au puţine şanse de a reuşi să convingă două treimi dintre senatori să-l găsească vinovat, procurorii democraţi intenţionează cel puţin să marcheze opinia publică în cursul acestor audieri transmise în direct pe întreg teritoriul Statele Unite.

De câte voturi au nevoie democrații

Marţi, dezbaterile s-au concentrat pe un punct de drept: putem judeca un fost preşedinte în contextul procedurii de destituire? În cele din urmă, această problemă a fost tranşată printr-un vot cu majoritate simplă: pe lângă cei 50 de democraţi, şase senatori republicani au considerat că procesul poate continua!

Însă, dacă raportul de forțe se confirmă la votul final, Donald Trump va fi achitat, la fel ca în primul proces de destituire, din urmă cu un an, pentru că este nevoie de 67 de voturi pentru o condamnare! Totuși, orizontul său judiciar va rămâne sumbru: pe lângă investigaţiile privind afacerile desfăşurate la New York, un procuror din Georgia a anunţat deschiderea unei anchete privind presiunile pe care le-a exercitat asupra unor responsabili electorali din acest stat-cheie.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și