ALEGERI SUA 2016 REZULTATE. Hillary Clinton a așteptat aproape 12 ore pentru a-și recunoaște public înfrângerea în fața candidatului republican, Donald Trump. La primele sale declarații, Clinton a vorbit despre faptul că democrația și voința alegătorilor trebuie respectată, cu toate că s-a declarat extrem de dezamăgită, dar a precizat că Donald Trump trebuie să aibă ocazia de a conduce, iar politicienii îi datorează o„minte deschisă”.
Cele mai importante declarații ale lui Hillary Clinton:
„Aseară l-am felicitat pe Donald Trump și m-am oferit să lucrez cu el în beneficiul țării noastre. Sper că va fi un președinte de succes pentru țara noastră. Acesta nu este scopul pentru care am lucrat și îmi pare rău că nu am câștigat aceste alegeri, dar eu sunt mândră și recunoscătoare pentru această campanie frumoasă, vastă diversă, plină de energie,pe care am construit-o împreună. Reprezentați ce e mai bun din America, să fiu candidatul vostru a fost unul dintre cele mai mari momente de onoare din viața mea.”
„Tocmai am primit un telefon de la Hillary Clinton. Ea ne felicită pentru victorie. Eu am felicitat-o pentru campania foarte grea. Hillary a muncit foarte mult. Este timpul pentru a fi împreună, o singură națiune unită. Voi fi președintele tuturor americanilor și acest lucru este cel mai important pentru mine”
„ Lucrând împreună vom reclădi națiunea noastra. Am ajuns să îmi cunosc țara atât de bine, are un potențial extraordinar, fiecare american va avea ocazia să îsi dea seama de ce potențial are. O să reconstruim infrastructura, orașele și vom pune milioane din oamenii nostri să lucreze în timp ce o reclădim. Vom avea grijă de veteranii noștri care au fost atât de loiali și pe care am ajuns să îi cunosc în ultima perioadă atât de bine. Ne vom angaja într-un proiect de creștere și reînnoire. Se va întâmpla”
„Campania s-a încheiat, munca noastră abia începe. Iubesc această țară”
Politicianul republican Donald Trump a fost ales al 45-lea președinte al Statelor Unite, într-un rezultat surpriză după o campanie explozivă, antiinstituțională, marcată de accente populiste și contra sistemului politic care a generat clivaje sociale puternice, comentează ziarul The New York Times.
„Rezultatul surprinzător, care sfidează sondajele ce arătau un avans modest dar persistent al lui Hillary Clinton, riscă să genereze convulsii atât în Statele Unite, cât și la nivel internațional, unde scepticii priveau cu îngrijorare declarațiile lui Donald Trump receptate bine de alegătorii dezamăgiți”, subliniază NYT.
„Victoria lui Donald Trump, în vârstă de 70 de ani, un magnat imobiliar devenit star de televiziune, reprezintă o respingere puternică a forțelor sistemului politic clasic mobilizate împotriva lui, de la mediile de afaceri la membrii Administrației de la Washington; de asemenea, este vorba de o respingere a consensului actualelor forțe politice în toate domeniile, de la comerț internațional la imigrație”, explică publicația.
„Rezultatul este o respingere, nu doar a lui Hillary Clinton, ci și a președintelui Barack Obama, a cărui moștenire politică este brusc pusă în pericol. Și este o demonstrație determinantă de putere din partea unei coaliții, în general ignorată, a alegătorilor din categoria mijlocie și a angajaților, care au simțit că idealul american risca să le fie luat de zecile de ani de politici proglobalizare și multiculturalism”, argumentează NYT.
În același timp, „zecile de combinații de afaceri ale domnului Trump – multe în străinătate – îl vor urmări în Biroul Oval, ridicând semne de întrebare privind potențiale situații de conflict de interese. Refuzul său de a publica rapoartele fiscale și recunoașterea faptului că nu a plătit impozite la nivel federal ani întregi lasă poporului american lacune considerabile în înțelegerea tranzacțiilor financiare”, explică publicația The New York Times, concluzionând că Donald Trump „va reconfigura în totalitate tonul, standardele și așteptările din partea Președinției SUA”.
Gândul a transmis LIVE TEXT și LIVE VIDEO ziua alegerilor din SUA:
UPDATE 13:10 Prima reacție din partea actualului președinte al SUA, Barack Obama, a apărut în cadrul unei înregistrări video făcută publică de Buzzfeed News. „Să recunoaștem. Aceste alegeri au fost obositoare, stresante și uneori de-a dreptul ciudate pentru toți dintre noi. Amintiți-vă, indiferent de ce se întâmplă, soarele va răsări dimineața și SUA va continua să fie cea mai măreață țară din lume”, a declarat Obama. De-a lungul campaniei electorale din 2016, acesta și-a anunțat în mod deschis susținerea față Hillary Clinton.
UPDATE 09:35Donald Trump înregistrează o victorie istorică, fiind ales președintele Statelor Unite, potrivit ultimelor rezultate ale alegerilor. Raportul electorilor federali este în acest moment: Donald Trump, 276, Hillary Clinton, 218, ceea ce indică faptul că Trump este noul președinte al SUA.
Surse CNN: Hillary Clinton i-a telefonat pe Donald Trump să îl felicite pentru victoria sa
UPDATE 09:03 Toate datele duc către confirmarea unei victorii a lui Donald Trump. Tabăra Hillary Clinton nu și-a recunoscut încă înfrângerea, John Podesta, șeful său de campanie, având o scurtă intervenție în care le-a mulțumit susținătorilor și i-a trimis acasă.„Știu că sunteți de mult aici, dar putem să mai așteptăm. Incă număram voturile și fiecare vot contează. Ascultați la mine. Toată lumea ar trebui să se ducă acasă să doarmă. Vom avea mai multe de spus mâine. Vreau ca toți să știe că vocea și entuziasmul vostru înseamnă mult pentru ea. Suntem atât de mândri de voi. Și suntem atât de mândri de ea. A facut o treabă bună și nu a terminat. Vă spun noapte bună, vom avea mai multe de spus mâine. Vă multumesc”, a spus el.
UPDATE 8.41Raportul electorilor federali: Donald Trump, 264, Hillary Clinton, 215 – proiecții parțiale, potrivit Washington post. Trump este estimat câștigător în Pennsylvania(20 de electori), fiind primul republican care câștigă aici după aproape 30 de ani, mai exact din 1988.
UPDATE 8.30 Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților și unul dintre cei mai influenți lideri ai Partidului Republican, l-a sunat deja pe Donald Trump, candidatul formațiunii în scrutinul prezidențial, pentru a-l felicita, afirmă surse citate de site-ul agenției Reuters.
UPDATE 8.00 Potrivit estimărilor CNN, Trump va câștiga în Utah. Republicanii păstrează controlul în Senat
UPDATE 7.55Clinton nu reușește să micșoreze distanța față de Trump, pe măsură ce voturile sunt numărate în cele câteva state cheie rămase. Locul unde democrații se adunaseră să sărbătorească victoria arată dezolant.
UPDATE 7.35Donald Trump are 95% șanse să câștige cursa și să devină noul președinte, conform New York Times.
La această oră, rezultatele numărătorii parțiale nu sunt decisive în Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Minnesota, New Hampshire, Maine, Arizona și Alaska, ultimele două fiind fiefuri ale republicanilor, deci fără emoții pentru Donald Trump.
UPDATE 7.25Hillary Clinton recuperează 6 voturi electorale prin victoria proiectată în statul Nevada și ajunge la 215, cu Trump încă la scorul de 244.
UPDATE 6.50Donald Trump câștigă Iowa, conform AP. Clinton trebuie să câștige Wisconsin, Pennsylvania și Michigan pentru a rămâne în cursă. Scorul este acum de 244 la 209, iar proiecția New York Times pentru Pennsylvania, stat cheie pentru Hillary CLinton, arată că Trump va câștiga și acest stat.
UPDATE 6.40Trump e proiectat să câștige Georgia, conform AP. Scorul este de 228 la 209 pentru Trump.
UPDATE 6.30 Utah, fief republican, este proiectat ca fiind câștigat de Trump, iar Clinton câștigă Washington. Scorul voturilor electorale este acum de 222 la 209 pentru Donald Trump, cu tot cu Florida, care a fost confirmată și de AP și de CNN.
UPDATE 6.10Donald Trump câștigă statul North Carolina, conform proiecțiilor CNN și AP. Hillary Clinton câștigă statul Oregon.
Scorul voturilor electorale este în favoarea lui Clinton, cu 197 la 187.
Dolarul a început să se deprecieze, iar unele piețe bursiere scad. De asemenea, prețul petrolului scade și el la burse, în timp ce aurul și argintul cresc, scrie ZF.
UPDATE 5.55Victorie uriașă pentru Donald Trump, care este proiectat să câștige Florida, conform estimărilor Fox News, unul dintre cele mai importante state-cheie în alegerile americane. Cu peste 99% din voturi numărate în Florida, Trump are un avans de aproximativ 130.000 de voturi.
Totuși, la închiderea urnelor în alte 5 state, Hillary Clinton preia conducerea, conform proiecțiilor CNN și AP: Clinton câștigă California și Hawaii, iar Trump câștigă Idaho.
Scorul voturilor electorale este acum de 190 la 187 pentru Hillary Clinton.
UPDATE 5.40Hillary Clinton câștigă statele Virginia și Colorado, conform proiecțiilor CNN și AP, ceea ce îi aduce 22 de voturi electorale, reducând distanța față de Trump la 168-131.
UPDATE 5.28CNN și ABC proiectează victoria lui Donald Trump în Ohio, stat cheie pentru Trump, unde are acum un avantaj de aproape 500.000 de voturi. Scorul la voturi electorale crește în favoarea lui Trump, 168 la 109.
UPDATE 5.00Se închid urnele în încă 4 state: Nevada, Utah, Iowa și Montana.CNN și ABC proiectează victoria lui Trump în statul Montana.ABC proiectează New Mexico câștigat de Hillary Clinton, iar Missouri câștigat de Trump. Scorul la voturi electorale este de 150 la 109 pentru Trump.
În statele cheie, lupta încă se dă, cu Trump având avans în state de care Clinton are nevoie: Florida – avans Trump 105.000 voturi, North Carolina – avans Trump 115.000 voturi, Michigan – avans Trump 50.000, New Hampshire – avans Trump 5.000 de voturi. Ohio și Georgia sunt dominate de Trump cu un avans de 395.000, respectiv de 365.000 de voturi. Hillary Clinton a preluat conducerea în Virginia, stat de care are nevoie, cu 15.000 de voturi. Ea conduce și în Colorado cu 73.000 de voturi și în Pennsylvania cu 250.000 de voturi.
UPDATE 4.30Donald Trump câștigă statul Louisiana, conform proiecției AP.
Trump conduce în statele cheie Florida, Ohio, Virginia, Goergia, North Carolina, Michigan și New Hampshire. La sediul de campanie al lui Trump atmosfera este foarte veselă, relatează CNN.
Scorul voturilor electorale este de 137 la 104 pentru Donald Trump.
UPDATE 4.00 Se închid urnele în 14 state, printre careNew York, Wisconsin, Louisiana, Minnesota, Nebraska, Wyoming, Colorado, New Mexico și Arizona. În restul de 5, secțiile de vot au început să se închidă mai demult, acum încheindu-se procesul de vot peste tot în aceste state.
CNN proiectează că Hillary Clinton câștigă New York, în timp ce Donald Trump va câștiga Kansas, Nebraska, Wyoming, North Dakota și South Dakota.ABC și AP dau ca state câștigate de Donald Trump Arkansas și Texas, iar de Hillary Clinton statul Connecticut.
Scorul la voturi electorale: 129 pentru Trump, 104 pentru Hillary Clinton.
La această oră, statele cheie sunt încă disputate, însă Donald Trump are avantaje destul de mari. Conform CNN, în Florida avansul este 141.000 de voturi, în Georgia de 343.000 de voturi, în Ohio cu aproximativ 80.000, în North Carolina 3.000 de voturi. Hillary Clinton conduce în New Hampshire cu 4.500 de voturi, în Michigan cu 13.000, în Pennsylvania cu 106.000, iar în Colorado cu 42.000 de voturi.
UPDATE 3.30Se închid urnele de vot în Arkansas, stat care este mai mult ca sigur câștigat de Trump. De asemenea, Alabama este proiectat ca fiind câștigat de Trump.
La această oră, situația în statele cheie arată astfel: Florida – cu 91% voturi numărate, Trump conduce cu 48,8% la 48,1%, având avantaj de peste 63.000 de voturi. Ohio – cu 31% voturi numărate, Hillary Clinton conduce cu 51% la 45%. North Carolina – cu 56% voturi numărate, Clinton conduce cu 51%. Virginia – cu 45% voturi numărate, Trump conduce cu 51% față de 45%.
UPDATE 3.15South Carolina, stat care înclina către Trump, va fi câștigat de Donald Trump, conform proiecțiilor. La această oră, cu 85% din voturi numărate în Florida, Trump și Clinton sunt aproape la egalitate, cu 48,5%, Trump având mai puțin de 1.000 de voturi în avantaj.
UPDATE 3.00Se închid urnele în 16 state, printre care cele mai importante pentru rezultatul final sunt Florida (se închid toate secțiile), Pennsylvania și New Hampshire.
CNN și AP dau câștigătorii proiectați pentru 10 state: Clinton câștigă 7 state – Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware și District of Columbia. Trump câștigă Oklahoma, Tennessee și Mississippi.
La această oră, cu 72% din voturi numărate în Florida, unul dintre cele mai importante state de luptă între cei doi candidați, Clinton conduce cu 49,8% față de 47,4% ale lui Trump.
În North Carolina, Hillary Clinton a preluat conducerea la 49,7% față de 48% ale lui Trump, cu 28% din voturi numărate. Trump are nevoie de acest stat pentru a câștiga.
UPDATE 2.30Se închid urnele în Ohio și West Virginia. North Carolina trebuia să își închid urnele la această oră, însă din cauza unor defecțiuni la sistemul de înregistrare a votanților, care a întârziat procesul de vot, programul a fost prelungit cu până la o oră în unele secții de votare, printr-o decizie a instanței.
Conform CNN, West Virginia este câștigat de Donald Trump, așa cum era de așteptat.
Primele rezultate din North Carolina, stat pro-Trump, îl dau în avantaj pe Trump, cu 55% la 43%. De asemenea, primele rezultate din Ohio, stat esențial pentru Trump, îl dau în ușor avantaj, cu 50% la 46%.
UPDATE 2.10Primele rezultate din Florida: cu 1% din voturi numărate, Trump are 50,4%, Clinton 47,1%. Primele rezultate din Virginia: cu 2% din voturi numărate, Trump are 57%, iar Clinton 38%. Din Georgia, primele rezultate arată că Trump are un avantaj mare.
UPDATE 2.00Se închid urnele de vot în 6 state, cele mai importante pentru vot fiind Virginia și Georgia, restul fiind South Carolina, Vermont, Florida și New Hampshire.
Conform CNN și AP, Donald Trump a câștigat statele Indiana și Kentucky. Hillary Clinton a câștigat statul Vermont.
UPDATE 1.10Primele state care își închid urnele sunt Indiana și Kentucky, care sunt pro-Trump. Cu 1% din voturi numărate în Kentucky, Donald Trump conduce cu 74% față de 24% pentru Clinton, rezultatele nefiind însă concludente.
În Indiana, primele 1% din voturi au fost numărate, iar avansul lui Trump arată la fel de mare: 69% față de 27% pentru Clinton.
Niciunul dintre candidați nu se bucură de susținere majoritară din partea votanților, arată exit-poll-ul CNN: Donald Trump are 37% din respondenți favorabili, în timp ce Hillary Clinton are 44% favorabili.
UPDATE 00.10Un exit poll realizat de CNN arată că 54% dintre cei intervievați sunt mulțumiți de mandatul lui Barack Obama și doar 40% spun că ar dori o schimbare, fie că e vorba despre Clinton sau Trump. De asemenea, 62% spun că s-au decis cu cine vor vota înainte de luna septembrie. Tot în jur de 40% dintre respondenți au spus că vor experiență și rațiune în candidatul pentru care au votat.
George W. Bush și soția sa au lăsat buletinele de vot albe, a confirmat pentru CBS un purtător de cuvânt al fostului președinte republican.
Primele urne de vot se vor închide la ora României 1.00.
În Washington sunt cozi la secțiile de vot.
Voters in Washington snake round the block to cast their votes on #ElectionDay
Follow our continuing coverage as: https://t.co/k7VD1s7bLP pic.twitter.com/7RTovxtT60
— BBC News (World) (@BBCWorld) November 8, 2016
Urnele de vot s-au deschis în SUA la ora 6.00 (ora 13.00 în România), iar tradiționala luptă în prima secție de votare deschisă a fost deja câștigată de Hillary Clinton. În orășelul Dixville Notch, din statul New Hampshire, cei 8 votanți înregistrați și-au împărțit voturile astfel: 4 pentru Clinton, 2 pentru Trump, unul pentru Gary Johnson, candidatul libertarian, și un vot surpriză pentru Mitt Romney, republicanul anti-Trump care nu candidează însă. Primele secții de votare se vor închide la ora 1.00 în această noapte, iar până la ora 7.00, televiziunile americane vor anunța câștigătorul probabil, în funcție de rezultatele parțiale din statele care își închid urnele de vot până atunci. Gândul va prezenta în format live-text principalele evoluții ale rezultatelor și votului pentru alegerea celui de-al 45-lea președinte al SUA.
Candidatul care strânge 270 de electori (fiecare stat are alocat un număr de electori, iar în funcție de rezultatul votului, acestea merg la unul dintre candidați) se consideră că este matematic câștigător. Hillary Clinton se baza, conform sondajelor, pe acest număr, însă înaintea alegerilor ea a căzut sub borna de 270 de electori, conform celor mai recente sondaje, deși are un avans de peste 2% față Trump în sondaje, ceea ce se încadrează însă în marja de eroare.
Sursa: CNN.
Prezența la votul anticipat a fost un record, cei peste 46 de milioane de americani care au votat deja înainte de deschiderea urnelor fiind mult mai mulți față de cele peste 32 de milioane care au votat anticipat la alegerile precedente câștigate de Barack Obama, în 2012.
Încă nu se poate spune dacă unul dintre candidați are un avantaj decisiv, însă există deja niște trenduri și mize relevante pentru rezultatul final al alegerilor, scrie Politico. Astfel, numărul masiv al hispanicilor care au ieșit la vot în state precum Florida și Nevada, precum și numărul extrem de mare de femei albe care au ieșit la vot anticipat îi dau speranțe lui Hillary Clinton, în timp ce republicanii au avut câștiguri mai mari decât se așteptau în alte state.
1. Mobilizarea hispanicilor în Florida și Nevada
Cea mai mare speranță a democraților în câteva state cheie sunt votanții hispanici, iar aceștia au ieșit deja la vot în număr foarte mare în Nevada și Florida. „De săptămâna trecută, procentajul electoratului alb a scăzut de la 71% la 61%. Este rețeta Clinton pentru victorie”, spune un strateg al democraților din Florida.
Până miercurea trecută, votaseră deja peste 429.000 de hispanici în Florida, ceea ce reprezintă o creștere de 158% față de alegerile precedente.
Democrații au un avans de 1,4% după încheierea votului anticipat în Florida, conform electproject.org, care centralizează statistici privind votarea.
În Nevada, stat considerat cel mai prietenos cu Donald Trump dintre statele cheie unde se dă bătălia electorală, s-a întâmplat același lucru, hispanicii mobilizându-se masiv la vot. Secțiile de vot anticipat au fost ținute deschise mult peste program, pentru ca toată lumea strânsă la coadă să poată vota.
Aici, Hillary Clinton are un avans de 6% față de Trump, conform datelor electproject.org.
2. Votanții neafiliați sunt în creștere
Cetățenii care nu și-au exprimat o afiliere politică în registrele electorale – neafiliații- reprezintă o proporție din ce în ce mai mare în toată America, iar statele cheie de luptă între Clinton și Trump, precum Florida sau North Carolina nu fac excepție. Ambii candidați au sondaje negative aici, însă neafiliații s-au prezentat la vot în număr foarte mare.
În Florida, votanții neafiliați reprezentau luni dimineața 22% dintre votanții anticipat, adică în jur de 1,4 milioane de voturi.
Acest lucru face mai greu de știut cine are un avantaj, Clinton sau Trump, în urma votului anticipat, însă este de așteptat ca Hillary să atragă mai mulți neafiliați, pentru că mulți dintre aceștia sunt tineri sau membri ai unor comunități minoritare, care de obicei sunt mai de stânga, conform lui Michael McDonald, expert în votul anticipat. De asemenea, el spune că în Florida tinerii și hispanicii, electorat pe care se bazează Clinton, tind să nu se afilieze unui partid politic în registrele electorale.
De asemenea, în North Carolina, femeile albe care au ieșit la vot include multe neafiliate, ceea ce este un semn de îngrijorare pentru Donald Trump. Un sondaj al New York Times arată că Hillary Clinton conduce în preferințele votanților neafiliați din North Carolina, Florida și Pennsylvania.
„Ne putem uita la demograficele acestor oameni, dar pot să vă spun sigur că nu e vorba de o explozie de bărbați albi în vârstă în rândul neafiliaților. În comparație cu 2012, sunt mai multe femei albe decât bărbați albi în rândurile neafiliaților, precum și afro-americani și alte persoane de culoare. Acest lucru ridică o mare dificultate în a prognoza un rezultat – către cine vor înclina neafiliații?”, mai spune McDonald.
3. Republicanii câștigă teren în statele favorabile democraților
Republicanii dau semne de viață în state care sunt așteptate să încline cu Hillary Clinton. În Colorado, unde toți votanții înregistrați pot vota pe email, republicanii au un avans de aproximativ 13.000 de voturi, adică 0,6% față de democrați, statul fiind unul considerat că înclină către Clinton.
La fel se întâmplă în North Carolina, unde republicanii au un scor mai mare decât era de așteptat, fiind un stat care înclină spre Donald Trump, deși la votul anticipat, democrații conduc cu aproape 10%.
În Iowa, care înclină către Trump, democrații au un avans de aproximativ 40.000 de voturi anticipate în fața republicanilor, conform Politico.
4. Femeile domină votul anticipat
Mobilizarea femeilor la votul anticipat este ieșită din comun, depășind cifrele din 2012. Observatorii votului în state precum North Carolina, Georgia sau Florida consideră că cele mai multe dintre femeile care votează anticipat o susțin pe Hillary Clinton.
„Dacă ne uităm cu atenție, femeile se mobilizează peste medie între democrați și neafiliați. Cred că este o reacție la efectul Trump. Dacă cineva e energizat de faptul ca Trump să nu ajungă președinte, atunci e vorba de femei și de minorități, mai ales hispanicii. De aici cred că asistăm la creșterea enormă față de participarea la votul anticipat din 2012″, spune Daniel Smith, expert de la Universitatea South Florida.
Femeile albe au votat anticipat masiv și în state precum Georgia și North Carolina.
Totuși, și republicanii au vești bune din partea electoratului feminin. În North Carolina, sunt cu peste 44.000 de femei republicane ca în 2012, în timp ce numărul femeilor neafiliate politic era în jur de 90.000 mai mare decât în 2012.
5. Se repetă 2012?
Alegerile din 2016 seamănă în anumite aspecte cu cele trecute, ceea ce e un semnal bun pentru democrați, însă înseamnă vești proaste pentru toți cei care se așteptau la o răsturnare dramatică a peisajului electoral în rândul votanților.
„Harta votului arată destul de similar cu cea din 2012 și dacă Trump își pune speranțele să fie ales, atunci trebuie să spere că mulți democrați vor vota cu el”, spune un expert citat de Politico.
Trendurile votului anticipat în state cheie precum Florida sau Nevada, pe care Obama le-a câștigat în 2012 în fața republicanilor, arată la fel și acum, în 2016. În Florida, democrații au câștigat votul anticipat cu peste 1%.
În North Carolina, democrații au emoții, pentru că mobilizarea la vot a afro-americanilor este mai mică cu 9% față de cea din 2012, la votul anticipat, iar Clinton conduce în sondaje la o diferență mică de Trump.
În Iowa, stat care înclină spre Trump, dar pe care democrații l-au câștigat cu Obama în 2012, democrații au reușit să își mențină un avans în fața republicanilor, cu aproximativ 42.000 de voturi, adică aproape 7%.
Cele 13 state de care depinde rezultatul alegerilor
Există câteva state-cheie (battleground states), unde evoluția lui Clinton și Trump poate determina rezultatul final și de aceea rezultatele de aici sunt cele mai importante în alegerile din SUA. NPR enumeră 15 state în care rezultatele trebuie urmărite cu atenție:
Ora închiderii urnelor 19.00 (2.00 ora României):
1. Georgia: fief al republicanilor, este de urmărit cum evoluează Hillary Clinton aici, ea sperând să câștige statul. Dacă rezultatul este strâns, statul este în joc și reprezintă un avantaj pentru democrați.
2. Virginia: stat care înclină către Hillary Clinton. Cu un electorat divers (asiaticii și hispanicii constituie în jur de două treimi din populație), bine educat și cu venituri mari, este un fief al democraților, iar Donald Trump este nevoit să scoată aici un scor bun, dacă vrea să aibă speranțe. Pe de altă parte, sciziunea urban-rural în acest stat este foarte mare, iar ruralul merge cu Trump, conform analizei NPR.
Ora închiderii urnelor 19.30 (2.30 ora României):
3. North Carolina: este un stat cheie (battleground state), unde rezultatul luptei este deschis. NPR consideră că trendul va fi stabilit de orășelul Watauga, care a ales mereu câștigătorul la nivel de stat, în ultimele 3 runde prezidențiale. Dacă Hillary Clinton câștigă aici, înseamnă că a mobilizat tinerii la vot. În 2008, statul a fost câștigat de Obama, însă în 2012 a fost câștigat de republicani, cu Mitt Romney. La votul anticipat, democrații conduc cu aproape 10%.
4. Ohio: statul înclină către Donald Trump și republicani, însă a fost câștigat de Obama și democrați la ultimele două runde prezindențiale.
Ora închiderii urnelor 20.00 (3.00 ora României):
5. Florida: este un stat-cheie (battleground state), unde rezultatul este deschis. A fost câștigat de democrați, cu Obama, la ultimele două runde de alegeri. NPR notează că orașul Hillsborough a dat câștigătorul corect la nivel de stat încă din 1960 și că a fost singurul care votat de două ori cu Bush și de două ori cu Obama. În ultima perioadă, democrații par să aibă câștig de cauză aici, însă este de văzut cu ce diferență va câștiga în acest oraș Hillary Clinton, pentru a putea prognoza cui se va preda statul.
În 2012, Obama a câștigat cu 53% Florida, adică cu o diferență în jur de 75.000 de voturi. Aproape jumătate din această diferență i-a venit din Hillsborough, unde a avut un avans de 36.000 de voturi față de Romney.
6. New Hampshire: înclină către Hillary Clinton. Statul a fost câștigat de democrați la ultimele două runde, însă diferența o poate face tot un oraș pe nume Hillsborough, unde contează diferența – Obama l-a câștigat la limită în 2012, cu vreo 3.000 de voturi.
7. Pennsylvania: înclină către Hillary Clinton. Aici contează votul femeilor albe din suburbiile Philadelphiei. Statul a fost câștigat de Obama în 2008 și 2012. Lupta se dă în Philadelphia, Bucks și Northampton, unde Hillary Clinton trebuie să scoată un scor bun dacă vrea să nu fie prinsă din urmă de Trump, care este susținut de zona rurală a statului, care domină urbanul.
Ora închiderii urnelor 21.00 (4.00 ora României):
8. Arizona: înclină către Donald Trump. Statul a fost câștigat de republicani la ultimele două runde, iar cheia este districtul Maricopa, unde este situat Phoenix, care conține în jur de 60% din votanții statului. În ultimele trei runde de alegeri, Arizona a avut 4 districte care au mers cu democrații și 11 care au mers cu republicanii.
9. Colorado: înclină către Hillary Clinton. Stat câștigat de Obama la ultimele două runde de alegeri. Analiza NPR arată că votul albilor educați din suburbii va da trendul pentru câștigătorul la nivel de stat, posibil chiar la nivel național. La votul anticipat, republicanii au un avans de 0,6%.
10. Michigan: înclină către Hillary Clinton. Stat câștigat de democrați în ultimele două runde prezidențiale. Analiza NPR arată că rezultatul din Oakland este vital pentru Donald Trump, care poate să câștige statul dacă iese învingător aici. De obicei, la nivel de stat republicanii au un mic avans, până când vin rezultatele din suburbiile Detroitului, unde locuiesc mulți afro-americani.
11. Wisconsin: înclină către Hillary Clinton. Statul a fost câștigat de democrați la ultimele două tururi, dar diferența este mică. Clinton trebuie să își mărească avantajul dacă vrea să fie sigură de câștig.
Ora închiderii urnelor 22.00 (5.00 ora României):
12. Iowa: înclină către Donald Trump. Statul a fost câștigat la ultimele două runde de Obama și democrați. Analiza NPR arată că un mic district, Cedar, a dat câștigătorul la nivel de stat încă din 1992. Dacă democrații nu își conservă avantajul din câteva districte cheie din Iowa, pe care Obama le-a câștigat cu 56%, Trump poate să le sufle victoria.
13. Nevada: stat-cheie, lupta este deschisă. A fost câștigat de democrați la ultimele două tururi. Democrații trebuie să scoată scoruri foarte bune în Las Vegas pentru a-și conserva avantajul.