Donald Trump este primul președinte din istoria Statelor Unite care este pus sub acuzare de două ori în timpul mandatului. Camera Reprezentanților a decis miercuri, 13 ianuarie, pentru a doua oară, să declanșeze procedura de „impeachement” (n.r. punere sub acuzare) împotriva președintelui în exercițiu.
Donald Trump este acuzat de „incitare la insurecție” pentru rolul pe care l-a avut în timpul asaltului asupra Capitoliului, care a avut loc pe 6 ianuarie, asalt pe care unii îl consideră lovitură de stat, alții terorism domestic, transmite CNN.
Zece republicani au votat alături de democrați punerea sub acuzare a lui Trump, în total fiind 232 de voturi. De asemenea, au fost 197 de voturi împotrivă iar 5 congresmeni s-au abținut de la vot.
De observat este că de data aceasta unii republicanii „au dezertat” și au votat cu „tabăra adversă”, fapt care nu s-a întâmplat în timpul procedurii de impeachement împotriva lui Trump care a avut loc anul trecut.
Actul de acuzare a fost semnat de Nancy Pelosi, lidera majorității democrate din Camera Reprezentanților, iar documentul urmează să fie transmis Senatului care trebuie să decidă dacă Trump este sau nu vinovat de incitare la violență, fiind vorba de un vot decisiv.
În schimb, la Senat, republicanii au o majoritate strânsă iar liderul acestora, Mitch McConnell, a lăsat impresia că ar da un vot de condamnare, însă abia după ce Donald Trump își termină mandatul, pe 20 ianuarie.
După votul istoric din Camera Reprezentanților, Donald Trump a dat publicității un videoclip în care condamnă violențele de la Capitloiu susținând faptul că „adevărații” săi susținători nu ar fi făcut așa ceva. În schimb, nu a declarat nimic despre procedura de impeachement.
La câteva ore după vot, președintele ales, Joe Biden, a transmis un comunicat în care și-a exprimat speranța că procesul împotriva lui Donald Trump, care se va muta acum în Senat, nu va întârzia calendarul audierilor pentru membrii administrației sale și nici eforturile de combatere a pandemiei.