Proiectul va reprezenta baza discuțiilor între negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, și ministrul britanic pentru Brexit, David Davis.
O declarație cu privire la legăturile viitoare dintre Bruxelles și Londra urmează să fie anexată la tratatul oficial de Brexit, care trebuie să fie gata până în luna octombrie, astfel încât să poată fi ratificat de către toți membrii UE în timp util.
Proiectul unui viitor acord comercial între Marea Britanie și UE necesită și aprobarea guvernelor celor 27 de state membre care rămân în Blocul comunitar.
Recent, Donald Tusk a respins orice noțiune privind o relație preferențială UE-Marea Britanie după Brexit, inclusiv în legătură cu Piața Unică, subliniind că Blocul comunitar va continuă să aibă o abordare „realistă” pe durata negocierilor.
Premierul britanic Theresa May a început prezentarea poziției țării sale privind relația cu Uniunea Europeană după Brexit, iar principalele subiecte care vor fi abordate în săptămânile următoare sunt securitatea, transferul de putere la nivelul unor instituții de stat, drepturile angajaților și comerțul. Marea Britanie speră că va încheia în luna martie un acord privind perioada de tranziție post-Brexit.