Partidul conservator Lege și Justiție (PiS) s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar din Polonia, dar are șanse reduse de a forma o coaliție parlamentară majoritară, ceea ce ar putea propulsa la putere Coaliția Civică (KO).
Conform rezultatelor anunțate marți de Comisia Electorală Centrală de la Varșovia, după centralizarea datelor din toate circumscripțiile electorale, partidul Lege și Justiție (PIS, centru-dreapta), condus de Jaroslaw Kaczynski, a obținut 35,3% din voturi și va avea 194 de mandate în Sejm, Camera inferioară a Parlamentului polonez, care are 460 de locuri.
Pe locul secund s-a poziționat Coaliția Civică (KO), alcătuită din partide de centru-stânga și de centru-dreapta, și condusă de Donald Tusk, liderul formațiunii Platforma Civică (PO). Coaliția Civică a obținut 30,7% din voturi și ar urma să aibă 157 de locuri în Sejm, conform agenției de presă PAP și site-ului Politico.eu.
Partidul Calea Terță este la nivelul de 14,4% și va avea 65 de mandate, în timp ce Partidul Stângii va avea 26 de locuri, iar Confederația 18 locuri. Formațiunile Coaliția Civică, Calea Terță și Partidul Stângii au semnalat că ar putea forma o coaliție parlamentară pentru susținerea unui guvern și ar putea avea împreună o majoritate de 248 de locuri în Sejm.
”S-au terminat vremurile rele, este finalul Guvernului condus de partidul Lege și Justiție. A câștigat Polonia, a câștigat democrația”, a declarat Donald Tusk, imediat după anunțarea proiecțiilor privind rezultatele.
Partidul PiS a pierdut 41 de locuri față de precedentul scrutin și, chiar dacă ar opta pentru o alianță cu partidul de extremă-dreapta Confederația, ar fi cu 19 locuri sub pragul majorității parlamentare, conform BBC News. Dat fiind că s-a poziționat pe primul loc, partidul PiS va primi primul sarcina de a forma guvernul, deși șanse mari va avea Coaliția Civică.
Jaroslaw Kaczynski a admis că rezultatele obținute de PiS sunt sub așteptări și nu a exclus nicio variantă, nici cea de ajungere în opoziție, subliniind că proiectele politice vor continua.
Actualul guvern din Polonia, susținut de formațiunea PiS, a avut o serie de dispute cu Uniunea Europeană. Comisia Europeană a criticat constant situația sistemului judiciar din Polonia, în timp ce Guvernul de la Varșovia contestă politicile pro-imigrație ale Uniunii Europene.
Foto: Profimedia
Citește și: