Evenimentele ultimelor zile arată că, după anexarea Crimeei, Kievul și-a pierdut controlul efectiv asupra Donbasului. Guvernul continuă să plătească salariile și pensiile, însă autoritățile statului se dovedesc incapabile să asigure securitatea cetățenilor din regiune, unde posturile ucrainene de televiziune sunt deja inaccesibile. În ceea ce-i privește pe grănicerii ucraineni, aceștia sunt deja incapabili să îngrădească fluxul de ‘voluntari’ veniți dinspre Federația Rusă, scrie publicația Ukrainskaia Pravda, citată de Agerpres.
Regiunea se transformă rapid într-un ‘Mordor’ criminal (aluzie la regatul tenebrelor din romanele seriei ‘Stăpânul inelelor’, de J.R.R.Tolkien), stăpânit de ucigași și bandiți sub culorile Rusiei, ale ‘Republicii Populare Donețk’ și ‘Republicii Populare Lugansk’. Este evident că toate acestea sunt rezultatul operațiunilor speciale elaborate minuțios, cu un cinism absolut, din țara vecină, care au beneficiat, între altele, de susținerea elitelor locale corupte, îngrijorate că ar putea fi nevoite să dea socoteală, în fața țării întregi, pentru proasta lor gestionare.
De altfel, subliniază Ukrainskaia Pravda, aceste operațiuni nu ar fi reușit fără o susținere activă din partea unei pături importante a populației din regiune. Acești oameni sunt gata, uneori pentru puțină băutură, alteori din rațiuni ideologice, să blocheze convoaiele blindate ale forțelor ucrainene și să se constituie într-un scut uman în fața ‘oamenilor în verde’ (forțele armate proruse, fără semne distinctive), pentru că toată lumea a înțeles deja că ucrainenii nu trag asupra civililor.
Mentalitatea „specifică” a Donbasului, care își trage seva din epoca populării haotice a acestei regiuni industriale, a transformat-o într-o ‘Vendee ucraineană’ (după numele departamentului francez Vandee, scena unui război civil în secolul al XVIII-lea), servind întâi drept fief al comuniștilor, apoi al Partidului Regiunilor (formațiunea politică a președintelui destituit Viktor Ianukovici).
În ultimul timp, toate sondajele au arătat că peste jumătate din populația regiunii este favorabilă Ucrainei, comparativ cu o treime de anti-ucraineni. Însă, în condițiile create de operațiunea specială rusă, această minoritate a dat dovadă de pasiune și agresivitate, în timp ce majoritatea a rămas pasivă, timorată. Prin urmare, punctul fără întoarcere nu l-a constituit nici ocuparea clădirilor administrative din regiunea Donețk, nici irumperea ‘oamenilor în verde’ în Slaviansk, ci faptul că la mijlocul lunii martie, poliția locală a lăsat trei sute de bandiți, înarmați pe atunci doar cu bâte și bârne, să lichideze prin violență o manifestație a mai multor mii de persoane, în centrul Donețkului, în favoarea unei Ucraine unite.
Ce va pierde Ucraina odată cu pierderea Donbasului și la ce probleme ar trebui ea să se aștepte?, se întreabă Ukrainskaia Pravda. În primul rând, ea va pierde aproape 15% din Produsul său Intern Brut (PIB) și din materiile sale prime, în special minele de cărbune, fapt care majorează riscul ca ea să-și declare incapacitatea de plată, știind foarte bine că volumul datoriei sale nu s-a schimbat, însă mijloacele sale de a o achita s-au redus.
În al doilea rând, Ucraina se va confrunta cu zeci de mii de refugiați. Nu doar activiști ucraineni, agresați de separatiști, ci toți acei oameni pentru care existența RND și RNL nu are niciun sens. Precum și tineri activi, pentru care o Ucraină europeană oferă mult mai multe perspective decât un Donbas condus de criminali sau Rusia semi-totalitară a lui Putin.
În al treilea rând, RND și RNL vor servi drept punct de plecare pentru alți ‘oameni în verde’, acompaniați de bande de delincvenți fără ideologie, care se vor infiltra în restul Ucrainei, atenționează cotidianul citat.
La drept vorbind, continuarea ‘războiului pentru Donbas’ nu elimină câtuși de puțin riscurile. În zonele unde se derulează operațiunile militare, întreprinderile se vor pomeni într-un punct mort. Or, chiar și lipsite de veniturile acestor întreprinderi, Kievul va trebui să continue să plătească pensiile pentru ‘bunicuțele sale pașnice’ care servesc drept scuturi umane și care permit astfel ca soldați ucraineni să fie uciși, subliniază cotidianul.
În același timp, Ukrainskaia Pravda atenționează că ‘plecarea’ Donbasului nu va însemna neapărat încetarea ostilităților. În schimb, este de așteptat ca ‘oamenilor în verde’ să le fie mult mai greu să ocupe clădiri administrative din alte regiuni. În aceste circumstanțe, forțele ucrainene vor avea în sfârșit posibilitatea de a reacționa la apariția teroriștilor și de a-i elimina înainte ca aceștia să aibă timp să comită pagube ireparabile. După ce va pierde Donbasul, Ucraina va avea pentru prima dată șansa de a deveni un stat cât de cât consolidat, capabil să facă față problemelor esențiale ale dezvoltării sale ulterioare.
În concluzie, astăzi Ucraina nu are altă soluție decât să confiște activele politicienilor și oligarhilor vinovați de sângeroasa dramă de la Donbas și să folosească aceste fonduri pentru a ajuta populația din Lugansk și Donețk care se va refugia în noile teritorii ucrainene, securizate, conchide Ukrainskaia Pravda.