Puigdemont a participat la o conferință în Berlin, la doar o zi după ce a părăsit închisoarea din orășelul german Neumunster. Liderul catalan a plătit cauțiunea de 75.000 de euro, este sub control judiciar și nu are dreptul să părăsească Germania înainte de hotărârea justiției germane.
„Dorința mea este să mă întorc în Belgia. Dar numai după încheierea procedurilor legale de aici, din Germania, nu înainte. Deocamdată voi rămâne la Berlin, este reședința mea până la sfârșitul acestui proces. Nu a existat niciun plan privind arestarea mea. Planul era să revin în Belgia, dar circumstanțele s-au schimbat. Voi încerca să folosesc aceste circumstanțe pentru a continua lupta privind apărarea drepturilor mele și ale poporului catalan”, a spus fostul premier catalan.
Carles Puigdemont a cerut „eliberarea imediată” a tuturor politicienilor arestați pentru participarea la procesul de proclamare a independenței Cataloniei și a pledat pentru relansarea dialogului cu Guvernul de la Madrid.
„Este o rușine ca în Europa să existe deținuți politici. Cred că Spania are nevoie de cineva care să poată acționa ca mediator. Cerem guvernului spaniol să adopte o nouă poziție, care să nu fie anti-europeană. Este datoria mea să călătoresc în jurul Europei pentru a explica ce s-a întâmplat în Catalonia și în Spania. Nu putem pune în aplicare voința poporului întrucât guvernul spaniol ne împiedică”, a spus Puigdemont.
Justiția germană a stabilit că Puigdemont ar putea fi extrădat doar pe baza acuzației de utilizare abuzivă a fondurilor publice, nu și pentru rebeliune. O decizie în acest sens urmează să fie luată în săptămânile următoare.
Ministrul german al Justiției, Katarina Barley, a declarat sâmbătă că decizia de eliberare pe cauțiune a liderului separatist catalan Carles Puigdemont este „absolut corectă” și previzibilă. Barley a adăugat că autoritățile spaniole trebuie să ofere dovezi pentru acuzațiile de delapidare împotriva lui Puigdemont, iar acest demers „nu va fi ușor”.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a precizat că guvernul său va respecta o eventuală decizie a instanțelor germane de a refuza extrădarea lui Puigdemont, generând nemulțumire în rândul unor membri ai Partidului Popular.
La 23 martie, Curtea Supremă a Spaniei a decis că 25 de lideri catalani vor fi judecați pentru rebeliune, delapidare și încălcarea dispozițiilor statului, prin implicarea în proclamarea independenței Cataloniei față de Spania la 27 octombrie 2017. Infracțiunea de „rebeliune” are o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare.