Prima pagină » Știri externe » DOSARUL Khashoggi APRINDE SPIRITELE în politica americană. Democrații și republicanii PUN PRESIUNE pe Trump

DOSARUL Khashoggi APRINDE SPIRITELE în politica americană. Democrații și republicanii PUN PRESIUNE pe Trump

DOSARUL Khashoggi APRINDE SPIRITELE în politica americană. Democrații și republicanii PUN PRESIUNE pe Trump
DOSARUL Khashoggi APRINDE SPIRITELE în politica americană. Democrații și republicanii PUN PRESIUNE pe Trump

Numeroși lideri ai Partidului Democrat din SUA, dar și congresmeni republicani pledează, pe fondul crizei generate de dispariția ziaristului disident Jamal Khashoggi, pentru reconfigurarea fundamentală a relațiilor cu Arabia Saudită, scrie Mediafax.

„Chiar și înaintea presupusei asasinări a jurnalistului Jamal Khashoggi, exista deja o anumită stare de nemulțumire în Congresul SUA față de Arabia Saudită, din cauza ororilor împotriva civililor din Yemen. Existau scântei, dar dispariția lui Jamal Khashoggi a aprins focul”, comentează site-ul de știri Axios.com.

Senatorul democrat Chris Murphy afirma acum o lună că retragerea susținerii pentru coaliția internațională condusă de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen „ar trebui să fie în centrul argumentației Partidului Democrat în materie de politică externă”. După dispariția jurnalistului Jamal Khashoggi, Chris Murphy a cerut „revizuirea fundamentală” a relațiilor dintre Statele Unite și Arabia Saudită.

La rândul său, senatorul democrat Bernie Sanders spune că „Este necesar mai mult ca oricând să reevaluăm relația SUA-Arabia Saudită și să ne întrebăm dacă într-adevăr ne sunt urmărite interesele și valorile”.

Senator democrat: opriți livrarea de armament către Arabia Saudită

Senatoarea democrată Elizabeth Warren s-a declarat favorabilă opririi vânzărilor de armament americane spre Arabia Saudită și retragerii susținerii politice pentru operațiunile din Yemen.

„Cel mai puternic instrument al Statelor Unite pe scena mondială este rolul de conducere morală. În acest moment, poziția noastră față de Arabia Saudită periclitează acest rol”, a atras atenția senatorul democrat Jeff Merkley.

Apeluri pentru o poziție dură a Washingtonului față de Riyad au apărut și din partea Partidului Republican. Senatorul Lindsey Graham a declarat pentru postul Fox News că prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman „nu va putea fi niciodată un lider de rang global”, atrăgând atenția că, indiferent de poziția președintelui Donald Trump, el va pleda pentru sancționarea dură a Arabiei Saudite din cauza responsabilității în dispariția jurnalistului Jamal Khashoggi.

Senator republican: nu putem pretinde că „totul este normal”

În contextul în care secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, încă intenționează, în pofida acțiunilor de boicotare, să participe la o conferință pe tema contracarării finanțării terorismului în Arabia Saudită, senatorul republican Marco Rubio a declarat pentru CNN că niciun oficial american nu ar trebui să pretindă că „totul este normal” în relația cu Riyadul. O reacție slabă a Statelor Unite riscă să submineze „abilitatea națiunii de a lua poziții în favoarea moralității și a drepturilor omului la nivel internațional”, a spus Rubio.

Președintele SUA, Donald Trump, a afirmat, pe fondul criticilor, că nu are interese financiare în țări precum Arabia Saudită ori Rusia, denunțând din nou difuzarea de „știri false”. „Vreau să se consemneze că eu nu am interese financiare în Arabia Saudită (sau în Rusia). Orice sugestie că aș avea astfel de interese este știre falsă (sunt multe)!”, a transmis Donald Trump prin Twitter.

Trump: Am cerut probe audio-video „dacă există”

Liderul de la Casa Albă a fost criticat că are o atitudine prea flexibilă față de Arabia Saudită, în contextul anchetei în cazul dispariției jurnalistului Jamal Khashoggi. Donald Trump a avertizat că nu trebuie trase concluzii pripite în cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, dispărut din 2 octombrie după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul. Turcia suspectează că ziaristul a fost asasinat. „Tocmai am vorbit cu regele Arabiei Saudite, care a negat că ar avea cunoștință despre ce s-a întâmplat cu cetățeanul saudit. A spus că va colabora cu Turcia pentru a afla răspunsul. Cred că în primul rând trebuie să aflăm ce s-a întâmplat. Văd că se întâmplă din nou ca cineva să fie considerat vinovat până se dovedește că este nevinovat”, a spus Trump.

Statele Unite tratează „cu seriozitate” dispariția jurnalistului Jamal Khashoggi, a declarat secretarul de Stat american, Mike Pompeo. Președintele turc, Recep Erdogan, „mi-a transmis clar că autoritățile saudite cooperează în investigație”, a precizat Pompeo.

La rândul său, președintele Donald Trump a declarat că nu intenționează să le ia apărarea liderilor din Arabia Saudită. „Vrea să aflu ce s-a întâmplat, nu protejez pe nimeni. Am cerut probe” audio-video din partea Turciei, „dacă există”, a subliniat Trump.

Erdogan: probele au fost compromise

Unele dovezi descoperite în Consulatul saudit din Istanbul în cadrul anchetei privind dispariția jurnalistului Jamal Khashoggi au fost compromise, a afirmat președintele Turciei, Recep Erdogan.

 

O echipă formată din anchetatori turci și saudiți a început perchezițiile în sediul Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, la două săptămâni de la dispariția jurnalistului Jamal Khashoggi. Un oficial turc de rang înalt a declarat sub protecția anonimatului pentru agenția The Associated Press că dovezile găsite de anchetatori indică asasinarea jurnalistului în sediul Consulatului saudit. Un alt oficial turc a afirmat pentru CNN că jurnalistul a fost ucis în Consulat, iar corpul a fost tranșat și transportat în valize diplomatice. Autoritățile au transmis că există înregistrări care arată că jurnalistul a fost asasinat. Există imagini care surprind vehicule părăsind sediul Consulatului și îndreptându-se spre reședința consulului, pe 2 octombrie.

Consulul general saudit, Mohammed Otaibi, a părăsit ulterior Turcia, potrivit agenției Anadolu. Poliția turcă a efectuat percheziții și la reședința consulului saudit din Istanbul. Surse citate de cotidianul Sabq au declarat că Mohammad al-Otaibi se află în Arabia Saudită, a fost demis și este investigat. Într-o înregistrare audio difuzată de cotidianul Yeni Șafak se aude cum consulul le cere agenților saudiți să îl ducă pe jurnalistul Jamal Khashoggi, dar diplomatul a fost, la rândul său, amenințat cu moartea.

Administrația de la Riyad a respins, până acum, acuzațiile, catalogându-le drept lipsite de fundament.

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și