Prima pagină » Știri externe » Dosarul rusesc. Fostul șef de campanie al lui Trump, plasat în arest la domiciliu. Cine este „americanul tăcut” care a stat în spatele miliardarului ajuns acum președinte

Dosarul rusesc. Fostul șef de campanie al lui Trump, plasat în arest la domiciliu. Cine este „americanul tăcut” care a stat în spatele miliardarului ajuns acum președinte

Dosarul rusesc. Fostul șef de campanie al lui Trump, plasat în arest la domiciliu. Cine este „americanul tăcut
Detalii în articol

Un judecător federal a aprobat luni seară solicitările procurorilor de plasare în arest preventiv la domiciliu a lui Paul Manafort și Rick Gates. Judecătorul a fixat o cauțiune de zece milioane de dolari pentru Paul Manafort și de cinci milioane de dolari pentru Rick Gates. Cei doi membri ai fostei echipe de campanie a lui Donald Trump susțin că sunt nevinovați. Vor trebui să sune zilnic la o secție de poliție și pot părăsi locuințele doar pentru a se întâlni cu avocații, pentru a veni în instanță, pentru servicii medicale ori religioase.

Cei doi foști șefi ai campaniei electorale a lui Donald Trump sunt vizați de 12 capete de acuzare, inclusiv conspirație împotriva SUA, spălare de bani și declarații false. Paul Manafort, în vârstă de 68 de ani, s-a alăturat echipei de campanie a lui Donald Trump în martie 2016 și a fost directorul acesteia în intervalul iunie-august 2016. Rick Gates, în vârstă de 45 de ani, a colaborat cu Paul Manafort începând din anul 2006 la o firmă internațională care a desfășurat activități de lobby inclusiv în Ucraina. În martie 2016, Rick Gates s-a alăturat echipei de campanie electorală a lui Donald Trump, fiind consilier politic și adjunct al lui Paul Manafort.

Rick Gates îi este asociat în afaceri de mult timp lui Manafort, iar cei doi lucrează împreună din anii 2000. Gates i-a fost adjunct lui Manafort în timpul campaniei. 

Paul Manafort a ajuns la birourile FBI din Washington în dimineața zilei de luni. El și Rick Gates au fost inculpați vineri, iar cazurile lor se judecă separat, potrivit legii oficiale. 

Donald Trump se distanțează de foștii membri ai echipei de campanie care au fost inculpați

Donald Trump, președintele SUA, s-a distanțat de foștii membri ai campaniei electorale inculpați, explicând că faptele care li se reproșează au avut loc cu mulți ani înainte de alegeri și subliniind că nu au existat deloc contacte ai colaboratorilor săi cu Rusia.

„Îmi pare rău, dar aceste fapte au avut loc cu mulți ani înainte ca Paul Manafort să facă parte din echipa de campanie Trump. Dar de ce nu sunt vizați escroaca Hillary și democrații? În plus, nu a existat nicio înțelegere secretă” cu Rusia, a transmis președintele SUA prin Twitter.

Biroul Federal pentru Investigații, Senatul SUA și Camera Reprezentanților au declanșat anchete în cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și al presupuselor contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigațiile.

Potrivit serviciilor secrete americane, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și în ambiția de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

În august 2016, Paul Manafort, șeful echipei de campanie a lui Donald Trump, a demisionat din funcție, pe fondul acuzațiilor că ar fi primit fonduri din partea unor grupuri proruse. 

Anterior, Hillary Clinton, candidatul democrat la președinția SUA, îi ceruse lui Trump să dezvăluie toate legăturile proruse, după ce cotidianul The New York Times a dezvăluit că șeful său de campanie ar fi primit fonduri din partea unui partid ucrainean.

Conform unor surse judiciare ucrainene citate de cotidianul The New York Times, Paul Manafort a oferit în trecut consultanță politică Partidului Regiunilor, formațiunea fostului președinte prorus al Ucrainei Viktor Ianukovici. Note scrise arată că Paul Manafort ar fi primit 12,7 milioane de dolari, în mod secret, în perioada 2007-2012, a dezvăluit Direcția națională anticorupție din Ucraina. Vikor Ianukovici a fost înlăturat de la putere la începutul anului 2014 și se află în Rusia.

Paul Manafort a criticat dur cotidianul NYT și a respins acuzațiile. „Încă o dată, cotidianul The New York Times a optat să ignore faptele și jurnalismul profesionist pentru a-și respecta agenda politică, alegând să îmi atace personalitatea și reputația în loc de a prezenta o relatare corectă. Sugestia că aș fi acceptat plăți ilegale este nefondată, naivă și lipsită de sens”, declara Paul Manafort pentru NBC News și Politico.com.

Paul Manafort, „americanul tăcut”

Paul Manafort a ajutat oligarhi cleptomani și tirani fără scrupule. El le-a deschis, sau după caz redeschis, drumul spre putere și avere. Pentru unii are sens ca omul care nu o dată a revoluționat lobby-ul politic să-l reprezinte acum pe Donald Trump, speranța republicanilor la președinția Statelor Unite.

Puțină lume a auzit de Manafort, poate din cauza lumii prin care se învârte. Omul este unul dintre acele personaje care construiesc istoria din umbră, sau cel puțin o influențează. Potrivit unui fascinant profil făcut de Franklin Foer în revista Slate, sub titlul „Americanul tăcut”, Paul Manafort este printre cei mai mari arhitecți de strategie electorală ai ultimelor patru decenii și unul dintre cei mai eficienți. Și-a făcut o carieră din transformarea celor mai răi tirani în apărători ai libertății. Din acest punct de vedere, a-l face popular pe Trump pare floare la ureche.

Mar-a-Lago, palatul lui Donald Trump, este impresionant după standardele din Palm Beach, dar nu și după cele ale lumii dictatorilor. Spre exemplu, nu se poate compara cu Mejighiria, reședința fostului președinte ucrainean Victor Ianukovici. Trump are 33 de băi și trei buncăre, însă vilei sale îi lipsesc turma de struți, galionul plutind pe un iaz și setul de crose de golf din aur. Lui Manafort nu-i pasă de aceste diferențe. A lucrat pentru ucrainean și-l va ajuta și pe Trump. A ajuns cel mai important consilier de campanie al americanului.

Trump a apelat la Manafort pentru ceea ce la început părea să fie o sarcină tehnică: Manafort se pricepe să-i strunească, prin presiuni sau cu vorbe mieroase, pe delegați la adunările cu probleme. A mai făcut-o, asistându-l pe Gerald Ford când acesta înfrunta insurecția lui Ronald Reagan în 1976. A avut o lungă colaborare cu lideri republicani, care s-au bazat pe el să le atragă delegați și voturi, să le regizeze, în cele mai mici amănunte, spectacolele electorale.

Având în vedere experiența și talentul său, era evident că Manafort nu s-ar fi limitat doar la atragerea publicului către Trump, o sarcină de altfel foarte importantă. Nu a durat mult și consilierul a încercat să preia controlul operațiunilor lui Trump – gestionarea bugetului, cumpărarea de publicitate, îndrumarea politicianului către un teleprompter și departe de atacurile incendiare, de bâlci, la adresa opozanților.

Unii au văzut în angajarea lui Manafort un act disperat: Trump a apelat la o relicvă dintr-un trecut îndepărtat pentru a compensa pentru infrastructura de campanie lacunară. În realitate, aducerea lui Manafort este o lovitură. Omul este printre cei mai importanți consilieri de campanie din ultimii 40 de ani și unul dintre cei mai eficienți. A revoluționat în repetate rânduri practicile de lobby, deși este reținut în a-și etala public influența.

Spre deosebire de vechii parteneri de afaceri Roger Stone și Lee Atwater, Manafort nu poate fi descris ca emfatic. Stă la hoteluri de lux, dar nu iese din cameră să mănânce. Rămâne acolo să-și facă planurile. Când iese totuși să cineze cu un grup, stă în capătul mesei și vorbește foarte puțin, dând impresia că își pătrează ideile scumpe pentru conversații în privat cu clienții săi.

„Manafort este o persoană care nu iese neapărat în evidență. Nu este nimic egocentric la el”, povestește economistul Anders Aslund, fost consilier al guvernului ucrainean.

Fostul editor al The Washington Post Mary McGrory l-a descris ca având o personalitate calmă, neutră, deși i-a remarcat „ochii căprui triști”. În pofida zecilor de ani în care a acumulat influență la Washington și în alte capitale ale lumii, Manafort nu a fost niciodată subiectul unui profil de revistă. A distribuit comentarii presei atunci când voia și acolo unde voia, adică aproape niciodată și nicăieri înainte de sosirea în tabăra lui Trump.

Citește în continuare pe Business Magazin.

 

Citește și