Prima pagină » Știri externe » Două cutremure puternice în Nepal. Horia Colibășanu: „Cu toată situația COVID și posibilitatea replicilor mai puternice, cred că suntem mai în siguranță pe munte”

Două cutremure puternice în Nepal. Horia Colibășanu: „Cu toată situația COVID și posibilitatea replicilor mai puternice, cred că suntem mai în siguranță pe munte”

Două cutremure puternice în Nepal. Horia Colibășanu: „Cu toată situația COVID și posibilitatea replicilor mai puternice, cred că suntem mai în siguranță pe munte”
Două cutremure puternice în Nepal. Horia Colibășanu: „Cu toată situația COVID și posibilitatea replicilor mai puternice, cred că suntem mai în siguranță pe munte”. Sursa foto: Facebook/Horia Colibasanu

Alpinistul Horia Colibășanu, aflat în expediție în Nepal, a anunțat miercuri, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că două cutremure puternice s-au produs în această țară.

Mai mult, el spune că, dată fiind situația produsă de pandemie, a ajuns să creadă că echipa sa e mai în siguranță pe munte.

„Astăzi dimineață, în jurul orei 5 AM au avut loc în Kathmandu două cutremure de gradele 4,8 și 5,3 Richter. Cu toată situația COVID și posibilitatea replicilor mai puternice, deja încep să cred că suntem mai în siguranță pe munte. Probabil e timpul să ne întoarcem acasă. Acolo unele replici te lasă să trăiești”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a lui Colibășanu.

Horia Colibășanu și echipa sa s-au confruntat cu o serie de probleme în expediția lor din Himalaya. După ce au fost surprinși de o avalanșă, membrii echipei au avut o misiune dificilă din cauza vremii.

Vremea rea pune capăt expediției lui Horia Colibășanu în Himalaya

După ce au fost surprinși de o avalanșă, alpinistul român Horia Colibășanu și colegii lui de expediție pe Vârful Dhaulagiri, Marius Gane și Peter Hámor, au fost nevoiți să renunțe la expediție.

Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a alpinistului.

În mesaj este explicat că cei trei au decis să renunțe la expediție din cauza condițiilor meteo foarte dificile.

„E greu să întorci spatele vârfului, mai ales când este unul dintre cei mai frumoși munți din Himalaya. E greu să pleci când, din a treia încercare, ecuația a fost rezolvată pe trei sferturi. E greu să-ți faci bagajele când știi că ai fost atât de aproape de a deschide o rută nouă pe un optmiar. Decizia e grea dar este cea corectă, după cum o confirmă datele obiective de pe munte.

În Dhaulagiri ninge puternic de câteva zile. Tabăra de bază s-a golit și pe partea cu ruta clasică, pentru că șansele de a mai urca acum cineva sunt minime. Iar prognoza meteo anunță vreme rea pentru toată săptămâna următoare.

Probabil mâine (sâmbătă, n. red.) trio-ul va porni pe jos în lungul drum spre casă (întoarcerea va fi și ea un maraton)”, se arată în mesajul postat pe Facebook.

Horia Colibăşanu, de profesie medic stomatolog, este sportiv de performanță, fiind alpinist de mare altitudine, și a reușit „să cucerească” 8 vârfuri de peste 8.000 de metri. Acesta, alături de Marius Gane și Peter Hámor, au pornit într-o expediție pe Dhaulagiri pentru a continua un proiect început în 2019 – acela de a descide o nouă rută spre vâful cu același nume, care are 8.167 de metri.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și