Prima pagină » Știri externe » Două mari publicații au publicat statistici și imagini cu persoanele omorâte de poliția din SUA

Două mari publicații au publicat statistici și imagini cu persoanele omorâte de poliția din SUA

Două mari publicații au publicat statistici și imagini cu persoanele omorâte de poliția din SUA
Peste două persoane sunt omorâte de polițiști zilnic, iar cele mai multe sunt etnici afroamericani sau hispanici, potrivit unor liste compilate de către The Washington Post și The Guardian.

Peste două persoane sunt omorâte de polițiști zilnic, iar cele mai multe sunt etnici afroamericani sau hispanici, potrivit unor liste compilate de către The Washington Post și The Guardian.

Înregistrările au la bază rapoarte ale poliției și mărturii ale martorilor, dar și informații din presa locală, ale unor grupuri de cercetare și proiecte de raportare de tip open-source.

The Guardian înregistrează toate cazurile de persoane ucise de către poliție, iar The Washington Post numai pe cele împușcate mortal.

Guvernul federal american se bazează doar pe date parțiale, deoarece cele aproximativ 17.000 de agenții de poliție de stat și locale nu sunt obligate să raporteze aceste omucideri.

Lipsa datelor oficiale a alimentat frustratea tot mai mare a publicului cu privire la o serie de crime comise de poliție, în urma uciderii prin împușcare a adolescentului de culoare Michael Brown, care nu era înarmat, la Ferguson, în statul Missouri, în august, care a declanșat săptămâni de proteste, unele violente.

The Guardian a anunțat luni o dezbatere, pe care a intitulat-o „The Counted” (Numărătoarea), care-i încurajează pe cititori și martori să participe la ea.

O hartă interactivă prezintă numărul persoanelor ucise în funcție de vârstă, regiune sau etnie.

„În doar câteva minute ni s-au trimis informații”, a declarat pentru AFP Jon Swaine, un raporter implicat în proiect.

El și-a exprimat speranța că informațiile de la citotori – care pot trimite fotografii sau înregistrări video în mod anonim – vor deveni principala sursă a bazei de date. Fiecare informație trimisă este verificată de către jurnaliști.

The Washington Post, care și-a prezentat primele constatări în acest weekend, a descoperit că în perioada analizată, de la începutul anului, rata uciderii afroamericanilor de către polițiști – raportat la întreaga populație – este de trei ori mai mare decât în cazul celorlalte minorități și albilor.

Potrivit raportului, cele mai multe dintre persoanele ucise erau înarmate cu obiecte care pot provoca moartea – în pricipal arme, dar și cuțile și alte obiecte. De asemenea, 16% aveau asupra lor o jucărie sau erau neînarmate.

Dintre victimele neînarmate, două treimi au fost afroamericani sau hispanici.

„Departamentele de poliție nu sunt obligate să raporteze autorităților federale” aceste omoruri, potrivit lui Wesley Lowery de la The Washington Post.

„O pot face voluntar”, a adăugat el.

El a îndemnat Congresul să adopte o lege care să autorizeze statisticile federale și să finanțeze colectarea de date.

– 400 de morți în cinci luni

The Washington Post a dezvăluit că, de la începutul anului, 385 de persoane au fost împușcate mortal de către polițiști pe întregul teritoriu american – o rată de peste doi morți pe zi.

The Guardian a numărat 464 de morți în aceeași perioadă.

Datele despre victime împușcate sunt „mai ușor de colectat și sunt mai acurate”, a declarat Lowery.

Însă Swaine a precizat că sunt înregistrate doar cazuri de împușcare mortală de către polițiști, ceea ce exclude victime ca Freddie Gray din Baltimore, care a murit din cauza unei răni la nivelul coloanei vertebrale în timp ce se afla în custodia poliției.

Un sfert dintre cei uciși sufereau de probleme mintale, potrivit The Washington Post.

Într-un caz, în Florida, poliția a ucis un bărbat scizofrenic care agita o coadă de mătură.

Mama bărbatului chemase poliția pentru că nu reușea să-l determine să intre în casă, în pofida frigului de afară.

Citește și