Două MOTIVE majore, puțin știute, pentru care un război China vs Taiwan este puțin probabil, deocamdată
Mulți oameni s-au întrebat ce mai urmează, acum că am trecut printr-o pandemie și avem deja două războaie foarte periculoase în desfășurare, în Ucraina și Orientul Mijlociu. Multora le vine, firesc, în minte posibilitatea invadării Taiwanului de către China.
Însă o astfel de operațiune este, deocamdată, puțin probabilă, iar motivul este unul serios: armata chineză nu are experiență în războaie adevărate. Acest lucru este admis chiar și de către comandanții din statul asiatic.
„Am 50 de ani de carieră și nu am fost niciodată la război”, a declarat general-locotenentul He Lei, cândva adjunctul Academiei de Științe Militare din China și un fost comandant regional respectat, pentru The Economist.
Ultimul război al Chinei a fost cel cu Vietnamul din 1979, care a durat o lună, iar ambele părți au susținut că au ieșit victorioase. Atunci, Beijing a folosit tactica valurilor de infanterie, deoarece regimului comunist nu îi păsa de pierderile de vieți omenești.
Cea mai recentă confruntare militară a fost la graniță cu India în 2020. În urma unor incidente au murit patru soldați chinezi și 10 indieni. Acest caz nu are, însă, de a face cu războiul modern.
Citește și: China dezvoltă ARMA la care americanii au renunțat deoarece era prea periculoasă
Xi Jinping știe că armata chineză nu este încă pregătită pentru confruntări serioase. El a acuzat Armata de Eliberare a Poporului în 2018 că suferă de „boala păcii” și a spus despre mulți comandanți și militari că sunt incompetenți.
Ulterior, președintele Chinei a demis zeci de generali, pe care i-a acuzat de corupție, iar apoi a stabilit obiective ambițioase pentru forțele armate. Armata trebuie să fie modernizată până în 2035 și să devină o forță de „clasă mondială” până în 2049, anul în care se împlinesc 100 de ani de regim comunist.
Lipsa de experiență nu e singura problemă
O altă problemă pe care o are China este lipsa navelor de desant marin. Pentru a putea ocupa și controla Taiwanul, Beijingul trebuie să debarce pe insulă peste 1,2 milioane de militari, potrivit lui Howard Ullman, profesor la US Naval War College.
Pentru a-i transporta sunt necesare mii de nave, pe care China nu le are, deocamdată. Potrivit unor estimări, Beijingul deține doar o cincime din numărul necesar de vase.
„Armata de astăzi a Chinei nu este testată în luptă și ar suferi pierderi masive, dacă ar ataca Taiwanul”, a declarat Bonnie Glaser, director pentru programul Asia al German Marshall Fund.