Două săptămâni până la alegerile din SUA: Teoriile conspirației despre frauda electorală abundă. Elon Musk, printre promotorii de seamă

Publicat: 24 10. 2024, 13:57
Actualizat: 28 10. 2024, 16:10

Cu mai puțin de două săptămâni rămase până la ziua alegerilor prezidențiale din Statele Unite, un reviriment al teoriilor conspirației și dezinformării despre vot îi forțează pe oficialii electorali să-și petreacă timpul dezmințind zvonurile și explicând cum se desfășoară alegerile în timp ce supraveghează votul anticipat și se pregătesc pentru 5 noiembrie.

“E ca o inundație. Îngreunează enorm viața angajaților din sistemul electoral”, spune David Becker, un fost avocat al Departamentului de Justiție al SUA, care conduce acum Centrul pentru Inovație și Cercetare Electorală, un grup non-partizan care lucrează cu oficialii electorali de stat și locali.

Eric Olsen, care supraveghează alegerile din comitatul Prince William, Virginia, spune că combaterea dezinformării a devenit o parte importantă și dificilă a muncii sale:

„Este foarte dificil din poziția noastră, de multe ori, pentru că rețelele de socializare par că ar fi un val uriaș care se apropie spre tine și tu ești într-o bărcuță cu o vâslă. Dar trebuie să facem acest efort.”

Teoriile conspirației care au apărut în ultimele săptămâni nu sunt noi. Printre ele se numără așa-zisele cazuri de „inversare de voturi”. Deși demontate în mod repetat, și puținele cazuri reale au fost explicate clar ca fiind erori umane, sau defecțiuni izolate, astfel de teorii au re-apărut recent, de exemplu în statele Georgia și Tennessee, scrie Associated Press.

Marjorie Taylor Greene, în vizită la emisiunea lui Alex Jones

Săptămâna trecută, Marjorie Taylor Greene, membru al Camerei Reprezentanților din partea Partidului Republican, a susținut că o mașină de vot i-ar fi schimbat votul unui alegător din districtul ei din Georgia în timpul votului anticipat.

Marjorie Taylor Greene a prezentat “cazul” în cadrul emisiunii „InfoWars” a lui Alex Jones. Jones are un lung cazier de răspândire de informații false și a fost obligat să plătească 1,5 miliarde de dolari pentru afirmațiile sale false că masacrul de la școala primară Sandy Hook din 2012 ar fi fost o farsă.

În statul Washington, candidatul Republican Jerrod Sessler a distribuit un videoclip pe rețelele de socializare care susținea că arată cât de ușor pot fi create buletine de vot frauduloase.

Elon Musk: „În Michigan, sunt mai mulți votanți decât oameni”

La rândul său, Elon Musk a promovat diverse teorii ale conspirației despre mașinile de vot și frauda electorală atât online, cât și la un miting pentru Donald Trump în Pennsylvania.

Musk, care îl susține pe Donald Trump, a promovat în mod repetat informații false despre frauda electorală către cei 200 de milioane de urmăritori ai săi de pe platforma X, unde informațiile false se răspândesc în mare parte necontrolate.

Recent, Musk a declarat că în Michigan, un stat decisiv în alegerile prezidențiale, ar exista mai mulți alegători înregistrați decât persoane eligibile să voteze.

În plus, Musk a menționat recent Dominion Voting Systems ca parte a remarcilor sale la un miting din Pennsylvania, părând să sugereze că echipamentul Dominion său nu este de încredere.

Dominion a fost în centrul teoriilor conspirației legate de alegerile din 2020; anul trecut compania a câștigat daune de 787 de milioane de dolari în procesul de defăimare împotriva Fox News, intentat pentru afirmații false difuzate în mod repetat pe rețeaua de televiziune. Judecătorul a spus că este „clar ca lumina zilei” că niciuna dintre acuzațiile făcute de aliații lui Donald Trump pe Fox News nu este adevărată.

Dominion a anunțat recent că „monitorizează îndeaproape afirmațiile din jurul alegerilor din noiembrie 2024” și că este „pe deplin pregătit să apere compania și clienții împotriva minciunilor și a celor care le răspândesc”.

Donald Trump: „Democrații vor trișa iar”

La rândul său, Donald Trump continuă să repete teoria sa despre frauda electorală pe scară largă care l-ar fi costat victoria în alegerile din 2020.

Trump a mai încercat să semene îndoieli cu privire la alegeri și înainte de cele două candidaturi anterioare ale sale la Casa Albă.

Chiar și după ce a câștigat în 2016, Trump a susținut că a pierdut votul popular din cauza unui val de voturi ilegale și a format o comisie consultativă prezidențială pentru a investiga. Comisia s-a desființat fără a găsi nicio fraudă pe scară largă.

Afirmațiile false și repetate ale lui Trump au subminat încrederea unei mari părți a alegătorilor republicani în alegeri și în personalul sistemului electoral care le supraveghează.

Anul acesta, Trump susține că democrații vor trișa din nou și folosește „Too Big to Rig” (“Prea mare ca să poată fi fraudat”) ca slogan pentru a-și încuraja susținătorii să voteze.

Experții electorali consideră că acest comportament crează premizele pentru ca Donald Trump să poată contesta din nou alegerile în cazul în care va pierde.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: