Furtul celor două documente – dintre care o scrisoare ce conținea semnătura artistului, rămas în istorie după ce a pictat Capela Sixtină, a realizat o parte dintre planurile Bazilicii Sfântul Petru din Roma și a realizat capodopere ale sculpturii, precum David și Pieta – nu fusese făcut public până duminică.
În urma unui articol publicat duminică în cotidianul Il Messaggero, purtătorul de cuvânt de la Vatican, părintele Federico Lombardi, a dezvăluit faptul că un cardinal de la Bazilica Sfântul Petru a fost contactat recent de o persoană care s-a oferit să înapoieze cele două documente contra „unei anumite sume”.
Potrivit Il Messaggero, acea persoană, despre care se afirmă că ar fi un fost angajat al Vaticanului, a cerut suma de 100.000 de euro.
„În mod natural, cardinalul a refuzat, pentru că acelea sunt documente ce au fost furate”, a adăugat părintele Lombardi.
El a mai spus că o călugăriță care lucra în Arhivele de la Vatican i-a informat pe oficialii Sfântului Scaun, în 1997, că documentele lipseau. Federico Lombardi nu a precizat motivul pentru care Vaticanul nu a făcut public mai devreme acest furt.
Deși Il Messaggero vorbea doar despre o scrisoare semnată de Michelangelo – care a trăit între 1475 și 1564 -, purtătorul de cuvânt de la Vatican spune că în realitate două documente au fost furate.
Poliția de la Vatican investighează în prezent acest caz în colaborare cu autoritățile italiene.
Nici părintele Lombardi, nici cotidianul Il Messaggero nu au dat publicității alte detalii despre cele două documente, care au fost sustrase dintr-un departament special din Arhivele Vaticanului care se ocupă cu administrarea și întreținerea bazilicii, denumit Fabbrica di San Pietro.
În acel departament se află numeroase documente despre istoria, designul și construcția celei mai mari biserici a creștinătății. Bazilica Sfântul Petru de la Vatican a avut nevoie de peste 100 de ani pentru a fi construită și a fost finalizată în 1626.