Douăzeci și șapte de romi din Croația sunt judecați în Franța pentru comitere de tâlhării

Publicat: 30 09. 2013, 18:14
Actualizat: 27 03. 2019, 15:08

Douăzeci și șapte de romi, originari din Croația, sunt judecați, începând de luni, la Nancy (estul Franței), după ce au fost acuzați că și-au forțat copiii să comită tâlhării în Franța, Belgia și în Germania, relatează AFP.

În fața instanței, anchetatorii au descris un sistem de clan foarte lucrativ.

„Tâlhăriile erau cotidiene, în toată Europa. Activitatea nu se oprea niciodată. Pentru copii, era ca un serviciu militar fără normă”, a declarat directorul anchetei, Gilles Weintz.

Inculpații, cu vârste cuprinse între 19 și 55 de ani, sunt judecați pentru asociere în scopuri infracționale și complicitate în aproximativ o sută de tâlhării comise în 2011 de copiii acestora în Franța, Germania și în Belgia. Ei riscă pedepse de zece ani de închisoare pentru un prejudiciu calculat la câteva milioane de euro.

Ancheta bazată pe mii de interceptări în rândul a 120 de suspecți relevă o organizație condusă de șefi de clan, ajutați de „căpitani”, „locotenenți” și copiii acestora, cu vârste de aproximativ zece ani.

Potrivit acuzării, fiecare copil putea aduce câștiguri lunare de 5.000 de euro.

De asemenea, mai mulți inculpați sunt judecați pentru tranzacționarea de ființe umane, după ce ancheta a dezvăluit „cumpărări” de soții, pentru sume de până la 180.000 euro.

Persoanele inculpate, care s-au exprimat în croată și în italiană, au contestat faptele de care au fost acuzate.

Calificat drept un „caz emblematic” de către Parchet, acest proces-fluviu s-a deschis în contextul unei polemici aprinse cu privire la locul romilor în societatea franceză. În urmă cu câteva zile, ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a pus la îndoială voința și capacitatea majorității romilor de a se integra și a apărat politica de expluzare a acestora.

„Sper că nu va exista o stigmatizare judiciară, așa cum există în prezent o stigmatizare politică” la adresa romilor, a afirmat Alain Behr, avocatul unui bărbat prezentat ca fiind șef de clan.

Suspecții duceau o viață luxoasă, mai ales în Croația, la Slavonski Brod, potrivit Parchetului.

Presupusa rețea era coordonată de o femeie în vârstă de 66 de ani.

Ea a fost reținută la 2 iulie, a doua zi după intrarea Croației în Uniunea Europeană, în baza unui mandat european de arestare. Plasată în detenție provizorie în Franța, femeia va fi judecată ulterior.