Prima pagină » Știri externe » Douăzeci și una de persoane, suspectate că ar fi membre ale grupului SI, au fost arestate de autoritățile turce

Douăzeci și una de persoane, suspectate că ar fi membre ale grupului SI, au fost arestate de autoritățile turce

Douăzeci și una de persoane, suspectate că ar fi membre ale grupului SI, au fost arestate de autoritățile turce
Operațiunea a avut loc după ce pe 1 iulie au fost arestați alți șapte membri ai SI în partea de vest a Turciei.

Autoritățile turce au declarat că au arestat 21 de presupuși membri ai grupării radicale Stat Islamic (SI). Operațiunea de arestare a suspecților s-a desfășurat concomitent în patru orașe din Turcia. Printre cei arestați s-au aflat și trei cetățeni străini, a căror origine nu a fost încă stabilită.

Toate cele 21 de persoane sunt suspectate că au traversat regiunea Anatoliei pentru a ajunge în Siria ca să lupte ca militanți ai grupării teroriste Stat Islamic.

Operațiunea a avut loc după ce pe 1 iulie au fost arestați alți șapte membri ai SI în partea de vest a Turciei.

Arestările au fost efectuate în contextul în care coaliția internațională a criticat constant lipsa de implicare a Turciei în lupta contra organizației teroriste Stat Islamic. La sfârșitul lunii iunie, membrii SI au luat cu asalt orașul sirian Kobane, aflat la frontiera cu Turcia. Opozații regimului Recep Tayyip Erdogan l-au criticat pe președintele turc pentru că a permis trecerea teroriștilor pe teritoriul Turciei pentru a ajunge în Kobane și a prelua conducerea asupra orașului. Răspunsul președintelui Erdogan la aceste acuzații a fost că „nimeni nu are dreptul de a lega numele Turciei de această organizație teroristă”.

După vizita de săptămâna trecută a unei delegații americane, Turcia a început să-și intensifice cooperările cu coaliția internațională. I s-au adus acuze că ar fi pregătit o invazie în nordul Siriei pentru a crea acolo o zonă-tampon și a controla, astfel, mișcările kurzilor.

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a dat asigurări, în mod repetat, că Turcia nu a fost implicată într-o asemenea operațiune în Siria. Cu toate acestea, în ultimele zile, Ankara a trimis mai mulți militari în apropierea frontierei.

Presa turcă a anunțat că, deși cu luni în urmă a refuzat să le acorde Statelor Unite dreptul de a folosi baza militară din orașul Incirlik, situat în sudul țării, pentru a lansa atacuri asupra grupării Stat Islamic din Siria și Irak, Turcia a revenit asupra deciziei, autorizând utilizarea de către americani a dronelor militare.

Aceste clarificări privind poziția Turciei de a susține lupta contra militanților teroriști ai grupării Stat Islamic ar putea explica arestarea celor 21 de persoane, presupuși membri SI.

Citește și