Navele care efectuează transporturi de cereale ucrainene se adăpostesc în cursul nopții în apele teritoriale ale României, pe Brațul Chilia al Dunării, pentru a se proteja de bombardamentele armatei ruse, afirmă directorul Portului Constanța, Florin Vizan, citat de agenția DPA.
Florin Vizan a explicat că operațiunile de încărcare a navelor cu cereale ucrainene sunt întrerupte frecvent din cauza atacurilor cu drone efectuate de armata rusă. Pentru a fi protejate, navele sunt mutate în cursul nopții pe malul românesc al Dunării, pe Brațul Chilia.
”Ucrainenii aduc navele pe partea română a Dunării, din rațiuni de siguranță”, a declarat directorul Portului Constanța, Florin Vizan, pentru agenția de presă DPA, conform publicației Handelsblatt. Vizan a explicat că, din cauza acestor manevre, operațiunile de încărcare a navelor cu cereale ucrainene durează mai mult decât normal.
Potrivit site-ului german Tagesschau.de., această modalitate de protejare a navelor a fost acceptată de România după negocierile care au avut loc în august cu diplomați din Uniunea Europeană și Statele Unite.
O mare parte a exporturilor de cereale ucrainene se derulează pe teritoriul României, în principal prin Portul Constanța, în contextul în care Rusia a suspendat Acordul cu Ucraina, garantat de ONU și Turcia, privind exporturile de cereale pe Marea Neagră.
După suspendarea Acordului cu Ucraina privind exporturile de cereale, armata rusă a atacat frecvent porturile ucrainene, inclusiv cele de pe Dunăre, la frontiera cu România. De asemenea, Moscova a amenințat că va ataca orice navă suspectă care circulă pe Marea Neagră spre sau dinspre Ucraina.
Uniunea Europeană facilitează transporturile de cereale ucrainene, pentru alimentarea piețelor externe. Comisia Europeană tocmai a anulat un sistem care le permitea statelor vecine cu Ucraina să restricționeze exporturile de cereale ucrainene, permițând doar tranzitul acestora, pentru protejarea piețelor locale.
Administrația de la Kiev a semnalat, săptămâna trecută, intenția de a reclama Polonia, Ungaria și Slovacia la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) din cauza refuzului acestor țări de a se conforma cererii UE de permitere a exporturilor de cereale. Ulterior, Slovacia și Ucraina au convenit să creeze un sistem de licențe pentru exporturile de cereale ucrainene.
Citește și: