Prima pagină » Știri externe » DRAMA copiilor fără patrie: „Am făcut lucruri care-mi produc silă și rușine doar pentru câteva lire”

DRAMA copiilor fără patrie: „Am făcut lucruri care-mi produc silă și rușine doar pentru câteva lire”

DRAMA copiilor fără patrie:
Sute de copii care trăiesc în Londra sau în alte orașe din Marea Britanie nu au naționalitate. Mulți dintre ei au ajuns în Marea Britanie pe cale legala, dar nu au fost înregistrați oficial niciodată sau au fost părăsiți de către părinții sau tutorii lor, scrie BBC, care sugerează că este o problemă la nivel național.

Sute de copii care trăiesc în Londra sau în alte orașe din Marea Britanie nu au naționalitate. Mulți dintre ei au ajuns în Marea Britanie pe cale legala, dar nu au fost înregistrați oficial niciodată sau au fost părăsiți de către părinții sau tutorii lor, scrie BBC, care sugerează că este o problemă la nivel național.

Organizațiile de caritate au tras un semnal de alarmă asupra situației copiilor apatrizi din orașe, precum  Birmingham, Leeds, Coventry, Nottingham, Newcastle, Liverpool, Oxford și Cardiff. Mulți dintre tinerii care nu există în niciun act sunt obligați chiar să se prostitueze pentru a trăi.

Problema cea mai mare o reprezintă, însă, tinerii fără cetățenie din Londra. Mulți dintre ei au venit legal în Marea Britanie, dar nu au fost niciodată înregistrați oficial, astfel că nu au acces la educație sau la o locuință socială.

„Până în prezent, am fost contactați de peste 600 de tineri. Este o mare problemă”, afirmă Jennifer Blake, reprezentanta unei organizații de caritate care încearcă să le găsească adăposturi copiilor străzii.

A ajuns să doarmă în autobuze

Unul dintre cazurile de care se ocupa Jennifer Blake este Tony, un baiat din Uganda în vârstă de 17 ani, care a fost nevoit să doarmă în autobuze, după ce tatăl său l-a dat afară din casă. „Este o luptă. Dacă îți este foame, ai nevoie de bani. Dacă fur însă, ajung la închisoare și nu vreau asta”, mărturisește Tony.

După doi ani petrecuți în stradă în cautare de hrană și adăpost, starea de sănătate a lui Tony a început să se deterioreze.

Unii dintre copii apatrizi au vârsta de 14 ani. Fara niciun sprijin, adăpost sau îngrijire, ei ajung de multe ori să  facă o serie de infracțiuni pentru a supraviețui.

Pentru tinerii precum Tony, încercarea retroactivă de a deveni cetățeni cu acte în regulă  poate fi practic imposibilă.

Nemaifiind în legatură cu familiile lor, ei se luptă să-și dovedească identitatea în fața oficialilor de la Biroul pentru Imigrație.

„Mi-au spus că am nevoie de o scrisoare de la tatăl meu. Cum pot să o obțin dacă el m-a dat afara?”, se întreabă retoric Tony.

Prostituție pentru câțiva penny

Unele fete fără cetățenie au ajuns să fie exploatate sexual.

Un astfel de caz este al unei tinere în vârsta de 17 ani, din Libia, care a fost scoasă ilegal din țară, în 2009. Îngrijorată de violența militară din Libia, mama ei a plătit un prieten să îi ducă în Marea Britanie și să aibă grijă de ei. După câteva luni, a fost însă abandonată de către tutorele ei. „Am ajuns să dorm pe străzi. Am fost nevoită să fac lucruri care mi-au produs silă și rușine doar pentru câteva lire, uneori chiar penny, doar pentru ceva  mâncare și un loc unde să dorm”, susține tânăra.

Potrvit Centrului pe Politică a Migrației al Universității Oxford, Londra și Birmingham sunt centrele cheie ale apatrizilor.

Reprezentanții Centrului au discutat cu circa 53 de copii și părinți „imigranți ilegali” din cele două orașe, care proveneau din țări precum Afganistan, Brazilia, China, Jamaica, Nigeria, Iran, Irak și regiunea kurdă a Turciei.